“NASA’nın Voyager 2 probu güneş sisteminin kenarında aksaklık yaşıyor. Bu, zor bir durum. Ancak NASA, probun yakında bilim operasyonlarına devam etmesini umuyor”
Voyager 2, yıldızlararası uzaya ulaşan yalnızca ikinci uzay aracıdır.
NASA’nın Voyager probları, 1977 yılında piyasaya sürüldü. Bu zamandan beri, Voyager 1 ve Voyager 2, son 42 yıldır güneş sisteminin sırlarını açığa vuran uzayda seyahat etmekte. Bütün bu zaman boyunca, evrendeki yerimizle ilgili tonlarca bilgiyi geri gönderdi. Yolculukları hem sondaları (cüce) gezegenin ulaşabileceği yerlerin ötesinde hem de yıldızlararası boşluğa götürdü.
Yıldızlararası boşluğa 2012 yılında giren Voyager 1’e, geçen yılın Kasım ayında da Voyager 2 katıldı.
Voyager 2 kapladığı uzak mesafeye rağmen olağanüstü bir dayanıklılık gösterdi. Uzay aracının güç kullanılabilirliği her yıl biraz azalıyor. Ancak bilim insanlarının güneş sistemimizin kenarında neler olduğunu öğrenmelerine yardımcı olmak için hala veri topluyor.
İnsanlığın evrendeki en uzak habercilerinden Voyager 2, geçtiğimiz günlerde teknik bir aksaklık yaşadı. Bu konuda çalışan NASA, uzay aracını tekrar yoluna koymak üzere çalışmalarına devam ediyor.
NASA Voyager hesabı salı günü yaptığı açıklamada, “İşte sıska: İkizim, dahili manyetometreyi kalibre etmek için bir rulo yapmaya gitti. Gücü aştı ve uzay aracını otomatik olarak korumak için tasarlanan şey sonucu takıldı.” Sonda, fazlalığı telafi etmek için bilim araçlarını kapattı.
Voyager 2’nin devam etmesi umuluyor
NASA, konu hakkında, “Voyager 2’nin güç durumu iyi ve enstrümanlar tekrar açık. Yakında bilime yeniden başlanacak” ifadelerinde bulundu.
Bu, Dünya’ya olan uzak mesafeleri nedeniyle ikiz problardaki sorunları teşhis etmek ve düzeltmek için bir zorluktur. Voyager 2 yaklaşık 18,5 milyar kilometre uzaklıktadır. NASA salı günü yaptığı açıklamada, “Işık hızında seyahat eden iletişimlerin uzay aracına ulaşması yaklaşık 17 saat sürüyor. Uzay aracından bir yanıtın Dünya’ya dönmesi de 17 saat daha sürüyor” dedi.
Güneş sisteminin kenarında aksaklık yaşayan NASA’nın Voyager 2 probunun aksaklık yaşaması zor bir durum. Ancak NASA, probun yakında bilim operasyonlarına devam etmesini umuyor.
Şimdiye kadar, Voyager 2’nin güvenlik sistemleri tasarlandığı gibi çalıştı. Bundan sonra da kozmosa destansı yolculuğuna devam edebilmesi gerekiyor.