Gerçek insan yüzü şeklindeki avatarlar, Nvidia şirketinin gündeminde
Nvidia, önemli bir teknolojiyle karşımıza çıkıyor. Teknoloji şirketinin üzerinde çalıştığı şey, gerçekçi avatarlar ile zenginleşen bir metaverse oluşturmak.
Şirket, Metaversede yani sanal evrende başkalarıyla etkileşim halinde olmanın yeni bir yolunu arıyor. Pek çoğumuz Siri gibi dijital asistanlarla sesli iletişim kuruyoruz. Nvidia, bu durumu daha ileriye götürüyor. Kaliforniya merkezli şirket, bu dijital seslerin dijital yüzlere de sahip olmasını hedefliyor.
Geçtiğimiz günlerde Nvidia, amacını gerçekleştireceği yeni aracını tanıttı. Bu araç, Avatar Cloud Engine (ACE) olarak karşımıza çıkıyor. Şirket bu yeni teknolojiyi konuşan insanların 3D modellerini oluşturmak için geliştirdi. Nvidia bunun bilgisayarlarla ve hatta metaversedeki diğer insanlarla etkileşim kurma şekli olmasını umuyor.
Aynı zamanda Nvidia bu teknolojide avatarlarını iskelet ve kaslardan oluşturuyor. Böylece insan konuşma ve duygularını gerçekçi bir şekilde yansıtan yüz ifadeleri elde etmeyi amaçlıyor.
Teknoloji şirketinin geliştirdiği yeni teknoloji işte buna imkan veriyor. Aynı zamanda bu teknoloji, metaverse geliştiricilerinin, insanların çevrimiçi olarak etkileşime gireceği bilgisayarlara animasyonlu bir insan yüzü verebilen gerçekçi avatarlar oluşturmasına olanak tanıyor.

Ayırt etmek oldukça zor
Ayrıca bu teknoloji, çevrimiçi yeni bir görünüm oluşmasını sağlıyor. Aynı zamanda teknoloji sayesinde metaversede insanlar, yeni bir bilgi işlem aracıyla karşı karşıya kalıyor. Tüm bunlar yeni 3B alemlerinin potansiyelinin yaşanmasına katkı veriyor.
Nvidia, 3D grafikler ve yapay zeka teknolojisi konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Bu tecrübe, bilgisayarların doğal dili anlama ve iletişim kurma biçiminde devrim niteliğindeki çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. ACE’nin mümkün kıldığı gibi gelişmiş avatarlar, bilgisayar etkileşiminde bir sonraki adım olarak karşımıza çıkıyor.
3B dijital alemlerde gerçek bir insanmış gibi hissettirecek yüzler, teknoloji dünyasının gelişimi açısından oldukça önemli. Ancak öte yandan Nvidia, bu süreçte bazı zorluklarla karşılaşacaktır. İlk olarak gerçek ve yapayın bir karışımı olan sanal gerçekliğin ürpertici dünyasıdır. İnsan beyni gerçeğe alışmıştır. Bundan dolayı pek de gerçek olmayan simülasyonlar inandırıcı olmaktan ziyade ürperticidir.
Bununla birlikte Nvidia’nın simülasyon teknolojisinden sorumlu başkan yardımcısı Rev Lebaredian, gerçek olandan ayırt edilemez hale gelen sanal dünyalar için bu robotların gerekli olduğunu belirtiyor. Ayrıca insanların bir insanla mı yoksa bir botla mı konuştuklarını anlayamayacaklarını ifade ediyor.
Nvidia ayrıca bu avatarları, sadece hareketli yüzler olarak görmüyor. Avatarlar aynı zamanda olup bitenleri algılayan, kendi bilgilerini kullanan ve hareketlerini buna göre düzenleyen tam donanımlı robotlardır.