“790.000 yıl önce Dünya’ya çarpan meteorun krateri bulundu”
Yaklaşık 790.000 yıl önce, bir meteor Dünya’ya öyle bir kuvvetle çarptı ki, patlama gezegenin yaklaşık %10’unu parlak siyah topaklar kayalık döküntülerle kapladı. Tektitler olarak bilinen bu erimiş karasal kaya kütleleri, Indochina’dan doğu Antarktika’ya ve Hint Okyanusu’ndan batı Pasifik’e kadar uzanıyordu. Bir yüzyıldan fazla bir süredir, bilim insanları bu çukurlu lekeleri yaratan etkinin kanıtını aradılar.
Bilim insanları nihayet 100 yıldan daha eski bir gizemi çözmüş olabilirler. Bir grup bilim insanı artık uzun zamandır aranan kraterin yerini bulmuş olabileceklerini söylüyor. Bolaven platosu olarak bilinen bir bölgede, Güneydoğu Asya ülkesi Laos‘un güney kesiminde olduğuna inanıyorlar.
Jeokimyasal analiz ve yerel yerçekimi okumaları, araştırmacılara kraterin Bolaven Platosu’ndaki güney Laos’ta yattığını; Bilim insanları yeni bir çalışmada, eski etkinin yaklaşık 2.000 mil karelik (5.000 kilometrekarelik) bir soğutulmuş volkanik lav alanı altında gizlendiğini bildirdi.
Bilim insanları, “-15 km çapındaki kraterin Güney Laos’ta büyük, genç bir volkanik alanın altında gömülü olduğuna dair stratigrafik, jeokimyasal, jeofizik ve jeokronolojik kanıtlar sunuyoruz” ifadesinde bulundu. Elde edilen bulgular geçtiğimiz haftalarda, 30 Aralık tarihinde Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, zor kraterlerin lav yatağının altına gizlenmiş 218 kübik mil Bolaven platosu volkanik alanına gömülebileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca kraterin yaklaşık 13 kilometre genişliğinde ve 18 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.
790.000 yıl önce Dünya’yı vuran devasa göktaşının kraterini bulmuş olan bilim insanlarının bir sonraki adımı lavın altındaki tabakalara inmek ve kraterin tahmin ettikleri yerde olup olmadığını doğrulamaktır.