Fırlatma tarihini erteleten titreşim olayı herhangi bir hasara neden olmadı
NASA’nın (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) önemli projelerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz günlerde bir olay yaşadı. Fırlatma hazırlıkları aşamasında meydana gelen beklenmedik olayın ardından NASA, James Webb Uzay Teleskobu’na olumlu bir sağlık raporu verdi.
Olay, Fransız Guyanasındaki bir uydu hazırlama merkezinde meydana gelmişti. Fırlatma hazırlıklarının devam ettiği aşamada gözlemevinde bir titreşim gerçekleşti. Bu titreşim, teleskobu fırlatma aracı adaptörüne sabitlemek için kullanılan bir kelepçe bandının ani, plansız bir şekilde serbest bırakılmasının ardından meydana geldi. Beklenmedik ve ani titreşim tüm gözlemevine sirayet etti.
NASA, titreşim olayından sonra kelepçe bandının ani, plansız salınımını araştırmak üzere bir inceleme kurulu oluşturdu. Bu kurul, teleskopların herhangi bir parçasının hasar görüp görmediğini incelemek için ek testler yaptı.
Yapılan bu ek testler James Webb Uzay Teleskobu açısından oldukça önemli. Çünkü bu aşamada yaşanacak herhangi bir aksaklık teleskop için potansiyel bir tehlike oluşturacaktır. Hatta bu aşamada yaşanacak küçük bir olay, projenin tamamını tehlikeye atabilirdi. Bundan dolayı NASA, konuyu titizlikle araştırdı.
Olay sonrasında çalışmalar devam ediyor
NASA, araştırma ekibinin ek testleri ve araştırmaları tamamladıklarını duyurdu. Buna göre uzay ajansı, kelepçe olayının bir sonucu olarak herhangi bir hasar olmadığını açıkladı.
Bu sonucun ardından NASA fırlatma hazırlıklarına başlayarak ilerlemeye devam ediyor. İlerleme izninin ardından yakıt ikmali 25 Kasım’da başladı. Yakıt ikmali işlemleri yaklaşık 10 gün sürecek. Her şey planlandığı gibi giderse James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatması, 22 Aralık 2021 tarihinde Fransız Guyanası’ndaki Kourou’dan Ariane 5 roketiyle gerçekleşecek.
James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar birçok gecikme ve maliyet aşımları yaşadı. James Webb Uzay Teleskobu projesi, NASA’nın çok büyük, gecikmiş ve hassas projelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Uzay Teleskobu ayrıca dünyanın en gelişmiş uzay teleskobu. Bu önemli teleskobun fırlatma tarihi daha önce 14 yıl kadar gecikmişti. Aynı zamanda teleskop, bütçesini bir hayli aşmıştı.
James Webb Uzay Teleskobu, NASA ve ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) ortak projesi. Uzay ajansları teleskobu yeni nesil uzay teleskopu olacak şekilde tasarladı. Teleskop, 30 yıllık Hubble Uzay Teleskobunun bir nevi halefi olacak. Ancak NASA’nın hedeflerinden biri Hubble ve James Webb’i aynı anda kullanmak. Ancak ilk önce James Webb Uzay Teleskobunun güvenli bir şekilde fırlatılması gerekiyor.
Fırlatma gerçekleştikten sonra ilk bilim operasyonları, lansmandan yaklaşık altı ay sonra başlayacak.