Yılan Sanılan 110 yıllık fosilin yılana ait olmadığı ortaya çıktı
Yıllardır, dört bacaklı yılan fosili olarak bilinen fosilin aslında yılanlara ait olmadığı ortaya çıktı. Yeni bir çalışma, fosilin 110 yıl önce yaşamış, yılan dışında bir canlıya ait olduğunu ortaya çıkardı.
Tetrapodophis amplectus (dört bacaklı yılan) olarak adlandırılan fosil, 2015 yılında bulunmuştu. 20 santimetre uzunluğundaki fosil Brezilya’nın kuzeydoğusundaki bir kayada ortaya çıktı. O dönemde Almanya’daki Solnhofen Müzesine getirilen fosili İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesinden David Martill fark etmişti. David Martill, Alman bilim insanlarıyla beraber fosili inceledi. İncelemenin ardından fosilin modern yılanlar ile benzerliklerinin olduğu sonucuna vardı. Böylece bunun dört bacaklı bir yılın olduğunu saptadılar.
Ancak yıllar sonra gerçekleşen yeni bir çalışma fosilin yılanla bir ilgisi olmadığını ortaya koydu. Aslında fosilin dört adet bacağının olması onu diğer yılanlardan ayıran bir özelliktir. Ancak o dönemde bilim insanları, yılanların evrim geçirmiş olma ihtimalini göz önüne aldı.
Ayrıca 2015 yılında bilim insanları, bu fosilin kertenkele ve yılanlar arasındaki geçişte eksik bağlantıyı tamamladığını düşündü. Kertenkele ve yılanlar arasındaki geçişi temsil eden bu hayvanın yılan olduğunu düşündüler. Ancak araştırmacılar bu fosil üzerinde yeni bir araştırmaya başladı. Böylece araştırma sonucunda fosilin düşünüldüğü gibi bir yılana ait olmadığını buldular.
Yeni çalışmaya göre bu fosil, 110 yıl önce yaşamış çok uzun bir deniz kertenkelesine ait. Fosil ayrıca, uzun kıvrımlı bir omurgaya ve şaşırtıcı bacaklara sahip.
Yeni çalışmayı Michael Caldwell ve ekibi gerçekleştirdi. Araştırma ekibi, hayvanın anatomisi üzerinde yeni bir değerlendirme gerçekleştirdi.
Michael Caldwell’e göre, Tetrapodophis amplectus’u önceki araştırmacılar yanlış sınıflandırdı. Çünkü Tetrapodophis amplectus aslında bir yılan değil. Çünkü araştırmalarına göre fosilin kafatası ve iskeleti yılanınkine hiç benzemiyor. Hatta anatomisi dolichosaurs olarak adlandırılan deniz kertenkelesinin anatomisiyle benzerlik gösteriyor. Dolichosaurs, Kretase dönemine ait soyu tükenmiş olan bir kertenkele ailesi.
Fosil hakkındaki tartışmalar bu sonuçla bitmiş değil. Tetrapodophis amplectus, tartışmalı bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Bir yılan olmasa da üzerinde hala çalışmalar yapılacak. Çünkü Tetrapodophis amplectus oldukça sıra dışı. Çünkü kertenkele olarak da değişik, tuhaf ve benzersiz yapısal özelliklere sahip. Bu yönüyle de bilim dünyasına önemli katkılar vermeye devam edecek.