“Dinozorları öldüren asteroidin okyanusları hızla aside çevirdiği ve iklimi bozduğu yeni araştırmalarda yer aldı. Araştırmalar, Chicxulub etkisinin ardından ekolojik çöküşle sonuçlanan okyanusta hızlı asitleşmeyi göstermektedir”
66 milyon yıl önce, büyük bir asteroidin dünya yüzeyine çarpması sonucu meydana gelen kaza, gezegende harabeye dönen bir hayat bıraktı. Çarpma etkisi, dinozorların sonunu hazırlayarak son kitlesel yok olma olayına neden oldu.
Bilim insanları, uzun süredir, kaza sonunda meydana gelen etkinin, dinozorların varlığını nasıl bitirdiğine yönelik tartışmalarda bulunuyorlar. Birçok teori, Dünya’nın ikliminin bozulduğuna dair. Yeni kanıtlar, bunun en azından kısmen doğru olabileceğini ve kitlesel çarpışmanın ekolojik çöküşe yol açan okyanusları hızlı bir şekilde asitleşmesine neden olduğunu göstermekte.
Bu olayın jeolojik kayıtlarda belirgin izler bıraktığı ifade ediliyor. Bu izlerin yanı sıra, Meksika’nın Yucatán yarımadasında Chicxulub adlı büyük bir krater bıraktı.
Araştırma…
Geçtiğimiz günlerde, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiri Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, Hollanda’daki Geulhemmerberg Mağarası, Teksas’taki Brazos Nehri, derin deniz sondaj karotları ve Mississippi’deki Owl Creek’in resmi çizildi. Araştırma ekibinin burada, öne sürdüğü şey, asteroidin Dünyaya çarpmadan önce okyanusların asitlikteki artış göstermemiş olması.
Fakat daha sonra, pH’larda hızlı bir düşüş oldu. Bunun sonucunda da okyanuslar önemli ölçüde asidik hale geldi. Geulhemmerberg Mağarası’nda, araştırmacılar foraminifer olarak bilinen küçük planktonun fosilleşmiş kalıntılarını buldular. Bunlar kullanılarak, Chicxulub etkisini takiben jeolojik olarak hızlı bir yüzey okyanusu pH düşüşü kanıtlanmış oldu.
Bir basın açıklamasında yer alan jeoloji uzmanı ve yazar olan Michael Henehan, bununla ilgili olarak, “Bu mağarada, birikimin hemen ardından ortaya çıkan, özellikle de oldukça nadir görülen, özellikle kalın bir kil tabakası. Bir kerede o kadar çok tortu atıldığı için, analiz etmek için yeterli fosil çıkarabildiğimiz ve geçişi yakalayabildiğimiz anlamına geliyordu” dedi.
Fosiller asteroid etkisine tarihlendi ve ekip olayın o kadar güçlü olduğunu gösterdi. Öyle ki olay, planktonun kalsiyum karbonat kabukları oluşturmasını engelledi. Bunun nedeni, planktonun ölmesine ve yaşam ağının bozulmasına neden olacak olmasıydı. Özellikle, okyanusun üst katmanlarındaki yaşam karbon döngüsünü bozacak şekilde ölecek olması.
Ayrıca yeni çalışmanın aksine, bilim insanları. volkanizmanın büyük dinozorların çöküşüne katkıda bulunabileceğine inanıyorlar. Bu yılın başlarında, Science’daki iki çalışma, Chicxulub’un etkisinden 400,000 yıl önce patlak veren ve Dünya’yı çevreleyecek kadar büyük lav tahliye etmiş büyük volkanlar olan Deccan Tuzakları’nın artan volkanik aktivite seviyelerini gösterdi.