İnterneti dünyanın her köşesine götürmek maksadıyla milyarlarca liralık bir proje kapsamında ilk altı uydu fırlatılmak üzere hazırlanıyor.
Bu projeyi Londra merkezli start-up OneWeb yürütüyor. Amerikan Telekom girişimcisi Greg Wyler tarafından kurulan şirket daha önce “diğer üç milyar” anlamında olan O3b adında başka bir takımyıldızı da kurmuştu. O3b, sekiz bin km yükseklikte ekvatorun etrafında hareket eden on altı uydu filosuna sahiptir. Wyler’in bundan daha büyük bir vizyonu var, o da yerin sadece bin iki yüz km yukarısında uçan çok daha yoğun olan bir ağ oluşturmak. Yakın olan uydular, yüksek verimlilikler, yüksek hızlar, geniş kapsama alanları, hizmeti olan olmayan her yere daha iyi internet hizmeti sunmak da vaatleri arasında yer alıyor. Diğer şirketlerin de mega takımyıldızları vaat etmesine karşılık OneWeb kendisinin operasyon sistemi çerçevesinde ilk hamle avantajını taşıdığına inanıyor.
Çarşamba günü bir Soyuz roketinin lansmanı Fransız Guyanası’nda gerçekleştirildi. OneWeb’in merkezinde yer alan kontroller ise Rus aracının tepesinden çıktığında uzay gemisinden sinyalleri almak için merkezde bekleyecekler.
Kurulan platformların en önemli görevi ise, gelen ağın internet bağlantılarını iletmek için gerekli olan frekansları güvence altına almak olacak. Eğer bu yol göstericiler beklendiği ölçüde performans gösterirse OneWeb daha sonra takımyıldızının geri kalanını da yıl sonuna doğru toplu olarak yayınlamasına başlayacak. Bu durum, Soyuz roketlerinin her ay başlatıldığını gösteriyor ve bir seferde otuz altı uyduya ulaşıyor. Küresel internet kapsamı sağlamak için yörüngede 648 ünite olması gerekecektir.

“Dünyadaki en büyük internet sağlayıcı olacağız”
OneWeb CEO’su Adrian Steckel’in açıklamasına göre, bir ton spektrumları var ve her yere sahipler. Aynı zamanda ifade ettiğine göre şu anda internet ağıyla birbirine bağlı olmayan birçok kişiyi birbirine bağlayacaklar. Okulları, uçakları… gezegenin büyük alanlarını da birleştirmeye başlayacaklar.
Bu girişimin maliyeti düşünüldüğünde, tüm sistemin işletilmesi için gerekli olan tüm zeminin alt yapısı da eklendiğinde genel olarak gider üç milyardan fazla olmaktadır.
Alanın bu girişimler için fazla kalabalık olup olmadığı da düşünülenler arasında yer alıyor. Şu an yörünge de farklı irtifalarda uçan iki bin çalışan uydu ve benzeri şey, az sayıda operasyonlarını bırakmış olan ve çok sayıda eski uzay aracı var. Birkaç mega takımyıldızı daha başlatıldığında da yörüngenin nüfusu önemli ölçüde artışa neden olacaktır ve bu durum uzmanları çarpışma potansiyeli konusunda endişelendirmekte. Avrupa Uzay Ajansı tarafından desteklenen yeni bir çalışma da yeni ağların beş yıl içinde eski, gereksiz uzay araçlarını tahrif etmeleri veya onların birbirlerine çarpma olasılığını ciddi olarak artırma riskini taşıdığını tespit etti. OneWeb bu haberi gemide aldığını söylüyor ve lisans organı olarak UKSA’nın, eski donanımının çok hızlı bir şekilde gökyüzünden çıkmasını sağlamak üzere şirketle yakın olarak çalıştığını ifade ediyor. Bir sözcü de şunları söyledi: ,
“Dış Uzay Yasası lisansları için tüm başarılı adayların güvenli ve sürdürülebilir operasyonlar açısından belirlenmiş en iyi uygulamalara uyumu göstermesi gerekir. Bu, uyduların güvenilir bir ömrünü yok etmesini, örneğin çarpışma potansiyelini en aza indirgemek ve uzay enkazı yaratma gibi tehlikeleri ortadan kaldırmak anlamına geliyor.”