Orman yangınlarına maruz kalan kişilerde hastalık riski daha fazla
Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre, orman yangınlarının insan sağlığı üzerinde büyük etkileri var. Araştırma, orman yangınlarına maruz kalmanın sağlığı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Özellikle beyin tümörü ve akciğer kanseri riskinin artması, araştırma sonucunda ortaya çıkan olumsuz etkilerden.
Günümüzün önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği, orman yangınlarını da etkiliyor. İklim değişikliği nedeniyle orman yangınları, daha sık ve yoğun olarak gerçekleşmeye başladı. Bu durum, insan sağlığını olumsuz ekiliyor.
Araştırmacılar bu ay içerisinde, yirmi yıllık bir çalışmanın bulgularını açıkladı. Çalışma kapsamında araştırmacılar, yirmi yıl boyunca iki milyondan fazla Kanadalıyı takip etti. Bu kişilerden bazıları, uzaktan veya yakından orman yangınlarına maruz kalan kimselerdi. Araştırmacılar aynı zamanda bu kişilerle bağlantılı olan kanser sonuçlarıyla ilgili analizler gerçekleştirdi.
Ormanlara yakın yerlerde yaşayanlarda kanser riskinin artıyor olması, çalışmanın önemli sonuçlarından. Çalışmaya göre, orman yangınlarına 50 kilometre uzaklıkta yaşayan insanların akciğer kanseri insidansı daha yüksek. Bu kişilerin kanser insidansı, daha uzakta yaşayanlardan yaklaşık %5 daha fazla.

Benzer bir durum, beyin tümörü riskinde de karşımıza çıkıyor. Buna göre, orman yangılarının yakınında yaşayan kişilerde beyin tümörü insidansı, uzakta olanlardakinden %10 daha yüksek.
Önemli sonuçları olan bu araştırma, The Lancet’te yer aldı. Orman yangınları, dünya çapında büyük artış ve yoğunluk gösteriyor. İnsan faaliyetleri nedeniyle artış gösteren iklim değişikliğinin tetiklediği bu durum karşısında dikkatli olmak gerekiyor.
Bununla beraber dünyanın bazı bölgelerinde orman yangınları daha sık meydana geliyor. Bu bölgeler arasında ayrıca yerleşim yerleri de yer alıyor. Hatta yerleşim yerlerine yakın yerlerdeki yangınlar son dönemlerde oldukça arttı. Bu durumun, uzun vadede sağlık üzerinde bazı etkileri olacaktır. Henüz kimse bunu tam olarak bilmiyor. Ancak araştırmacılar, bu konu hakkında araştırma ve çalışmalar gerçekleştiriyor.
Doğrudan veya dolaylı etkiler var
Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden ve çalışmanın baş yazarı olan Jill Korsiak, konuyla ilgili açıklama yaptı. Korsiak açıklamasında, “Orman yangınlarının yaydığı kirleticilerin çoğu bilinen insan kanserojenleridir. Bu, maruz kalmanın insanlarda kanser riskini artırabileceğini düşündürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan orman yangınlarının dolaylı olarak kansere neden olduğunu ortaya çıkaran araştırmalar da mevcut. Mart ayındaki bir çalışmaya göre, cilt kanseri riski orman yangınlarına bağlı olarak artıyor. Çünkü yangınlar sonucunda oluşan dumanlar, Dünya’nın ozon tabakasını tahrip ediyor. Ozon tabakası, güneşten yayılan zararlı ultraviyole ışınlarının gezegenimize ulaşmasını engelliyor. Bu kalkanın sağlamlığını kaybetmesi ise cilt kanseri olma riskini artırabilir.
Araştırmalar, orman yangılarının insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini gösteriyor. Bu diğer yandan zincirleme bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
En basitinden orman yangınlarındaki artış, küresel ısınmanın bir sonucu. İklim değişikliğine yol açan şey ise insan. Çünkü insanlar çeşitli nedenlerle gerçekleştirdikleri faaliyetler sonucunda sera gazı emisyonlarını artırıyor.
Sera gazı emisyonları, orman yangınlarını tetikleyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak orman yangınları da artış gösteriyor.
Tüm bunlar insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor. Araştırmacılar, hala tam olarak kestiremedikleri etkilerin olabileceğini ifade ediyor. Bundan dolayı bilim insanlarının daha fazla çalışma ve araştırma yapmaya ihtiyacı var.