Galler, robotik kol teknolojisini yaygınlaştırıyor
Kanser hastalarının operasyonlarında kullanılan robotik kollar hızla yaygınlaşıyor. Teknoloji, kanser operasyonlarının gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor.
Kanser operasyonlarında önemli rol oynayan robotik kollar, bazı ülkelerde bulunmuyor. Ancak bazı ülkeler, teknolojiyi yeni yeni kullanmaya başlıyor. Bazı ülkelerse robotik kol teknolojisinin sayılarını artırıyor. Böylece, kanser operasyonlarında kullanılacak robotik kollar hızla yaygınlaşıyor.
Robotik kollar yakında Galler’de kullanılmaya başlanacak. Doktorlar, ülkedeki kanser hastalarını robotik kollar yardımıyla ameliyat edecek. Böylece yakında cerrahlar, Galler genelinde binlerce kanser hastasını kontrol edilen robotik kollar kullanarak ameliyat edecek.
Kanser hastalarının operasyonlarında yer alacak robotik kollar, haziran ayından itibaren hastanelerde olacak.. Robotik kollar, bu tarihten itibaren Bangor’daki bir bölge genel hastanesinde bazı ameliyatları gerçekleştirmek için kullanılacak.
Bu, Tüm Galler’de robotik yardımlı cerrahi ağı kurma planının bir parçası. Proje, teknolojinin ülke genelinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Bu kapsamda kullanılacak robotik kollar, hastanedeki ilk makine olma özelliğini gösteriyor.
Robotik kolların kullanım alanları arasında bazı prostat ve jinekolojik kanserler için prosedürler ve sindirim sistemi, böbrekler ve mesane ile ilgili bazı prosedürleri gerçekleştirmek yer alıyor.
Doktorların ifade ettiğine göre teknoloji, doğruluğu artırmaya yardımcı olacak. Aynı zamanda hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacak.
Yardımcı oluyor

Robotik kolların uçlarında cerrahi aletler yer alır. Uçlarında cerrahi aletler olan eklemli kolları bir cerrah bir bilgisayar aracılığıyla kontrol eder. Cerrah böylece robotik kolları hareket ettirir.
Kollarda ayrıca kameralar yer alır. Bu kameralar sayesinde cerrahlar, neler olduğunu görür. Ayrıca, ameliyat edilen bölge yakınlaştırılıp büyütülebilir.
Kuzey Galler’de yaşayan hastalar daha önce, robotik kolların yer aldığı cerrahi operasyonlar için başka ülkelere gidiyordu. Ancak ilerleyen zamanda ülkedeki hastalar kendi ülkelerinde, robotik kol yardımının olduğu cerrahi ameliyatlara girecekler.
Teknolojinin yer aldığı hastanede, robotik kolların yardımcı olacağı ilk ameliyatlar belli. Danışman Ürolog Mohamed Abdulmajed, hastanede robotu kullanarak eğitim alan ilk doktorlardan biri. Mohamed Abdulmajed, robotik kollarla yapacakları ilk ameliyatlardan birinin prostat kanseri ameliyatı olacağını ifade etti.
Teknolojiyi kullanmanın birçok faydası olduğu da ifade ediliyor.
Galler’deki yetkililer robotik kol teknoloji alanının hızla geliştiğinin altını çizdi. Ayrıca yetkililer, sağlık kurumlarında robotik kol teknolojisini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Yetkililer bunun ülke genelinde binlerce kanser hastası için daha az invaziv cerrahi sağlayacağını belirtiyor.
Ayrıca Galler hükümeti, beş yıl içinde Galler’de robot destekli cerrahi geliştirmeye beş milyon dolar ayırdı. Ülkenin sağlık bakanı bu konuda, “Bu, Galler’i robotik cerrahi tekniklerin kullanımı için uluslararası araştırmaların ön saflarına yerleştirecek. Bu öncü hizmet aynı zamanda uzman personeli Galler’e gelip eğitim ve uygulama yapmaya teşvik edecek.” dedi.