Rüzgar ve güneş enerjileri Sahra çölünü yeşertebilir. Araştırmacılara göre, Sahra çölünde çok sayıda güneş paneli ve güneş türbininin yağmur, bitki örtüsü ve sıcaklıklar üzerinde önemli bir etkisi olacağını söylüyor.
Çöle kurulacak rüzgar türbinlerinin hareketlerinin, bölgeye düşecek yağmur miktarını iki katına çıkarabileceği araştırmacılar tarafından öngörülüyor.
Bilim insanları Sahra çölünün 9 milyon kilometrekarelik kısmının yenilenebilir enerji kaynakları ile donatılması halinde neler olacağını modellediler.
Neden Sahra Çölü?
Araştırmacılar Sahra çölüne odaklandı çünkü:
- Nüfus seyrek ve dağınık yaşıyor
- Bölge önemli ölçüde güneş ve rüzgara maruz kalıyor
- Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük enerji pazarlarına yakın

Araştırmacıların hesaplarına göre, çölde gerçekleştirilecek geniş çaplı kurulum dünyanın, dünyanın her yıl kullandığı enerji miktarının dört katından fazla elektrik üretecektir.
Çalışmalar rüzgar türbinlerinin ve hareketli güneş panellerinin sıcaklıklara etkilerini açıkça gösteriyor. Ancak bu araştırmadaki en çarpıcı kısım bitki örtüsü üzerindeki değişim.
“Sıcaklıktaki düşüş ve yağmur artışının iki katına çıkması bitki örtüsündeki yüzde 20 artış demek” diyor ABD’deki Illionis Üniversitesi’nden Dr. Yan Li.
Türbinler ve paneller yağışları nasıl artırıyor?
Rüzgar türbinlerinin etkisindeki asıl olay, türbinin bıçaklarının dönüşünden kaynaklı olarak havanın karıştırılmasıyla ilgilidir. Rüzgar çiftlikleri (çok sayıda rüzgar türbininin bir araya getirilmesi) daha sıcak havayı yüksek kısımda karıştırır, bu daha fazla buharlaşma, yağış ve bitki büyümesinin gerçekleştiği bir geri beslenme döngüsü oluşturur.
Li’ye göre: “Rüzgar çiftlikleri yüzey pürüzlülüğünü artırır ve bu nedenle rüzgarın düşük basınçlı bölgelere yakınlaşması da artmış olur. Yaklaşan hava yükselmeli, soğumaya ve nem yoğunluğuna neden olacak kadar yoğunlaşmalıdır.”

Güneş panelleri aslında Albedo Etkisi olarak da bilinen zemin yüzeyden güneş ışığının yansımasını azaltır. Bu da artan yağış ve bitki örtüsünün geri beslenmesine ciddi bir destek oluşturacaktır.
İnsanlar üzerindeki etkisi ne olurdu?
Maryland Üniversitesi’nden Dr. Safa Motesharrei yaptığı açıklamada, “Modelimiz tarafından tahmin edilen yağış artışları bölgede yağmurla beslenen tarımın önemli ölçüde iyileştirilmesine yol açacak ve artacak bitki örtüsü canlı hayvan üretiminde artışa neden olacaktır.” dedi.