Samanyolunun yeni görüntüsü, onun bükülmüş ve çarpık olduğunu gösteriyor
Akademik metinler ve popüler bilim kitaplarında galaksideki en parlak yıldızların düz bir düzlem üzerinde yer aldığını gösterir. Ancak yeni yapılan araştırmalara göre durum hiç de öyle değildir.
Galaksideki en parlak yıldızların analiziyle beraber yeni araştırma, galaksimiz Samanyolu’nun ‘çarpık ve bükülmüş’ olduğunu ve sanıldığı gibi düz olmadığını göstermekte.
Varşova Üniversitesi’nden gökbilimciler, yakınlardaki galaksilerle eski etkileşimleri sebebiyle biçimsiz olarak gerçekleşen bir bükülmenin olabileceğini düşünmekteler. Yeni elde edilen üç boyutlu harita Science dergisinde yayımlanmıştır.
Samanyolu’nun düz bir disk olduğuna dair resmi, yıldızlar üzerindeki gözlemlere dayanmakla beraber, Varşova Üniversitesi’nden Dr. Dorota Skowron’a göre bu izlenimler galaksimize ait gerçek şekli tam olarak yansıtmamaktadır.

Skowron, Samanyolu’nun tarihi ve içyapısının hala anlaşılmadığını ve bunun oldukça zor olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre bunun sebebi, galaksinin dış bölgelerindeki yıldızlara olan mesafelerinin ölçülmesinin oldukça zor olmasıdır.
Dr. Skowron ve meslektaşları daha doğru bir görüntü elde etmek için, Samanyolu’ndaki en parlak yıldızların bazılarının mesafelerini ölçtüler. Sefeid değişken yıldızları olarak da isimlendirilen bu yıldızlar, oldukça parlak olan devasa genç yıldızlar olup parlaklıklarıyla galaksinin en uç noktasından bile gözlenebilirler.
Aynı zamanda bunlar, düzenli aralıklarla parlaklıklarıyla doğru orantılı olarak titreşirler. Bu sayede gökbilimciler, bunların mesafelerini büyük bir hassasiyetle hesaplamaları sağlanmış olur.
Şili’nin güneyinde yer alan Atacama Çölü’ndeki Las Campnas Gözlemevi’nde (LCO), Optik Yerçekimi Lensleme Deneyi (OGLE) ile yıldızların çoğu tanımlandı.
OGLE ekibinden Przemek Mroz elde ettikleri sonuçların şaşırtıcı olduğunu ifade etti: “Sonuçlarımız Samanyolu Gökadasının düz olmadığını gösteriyor. Galaktik merkezden çok uzakta bükülmüş ve eğilmiş. Eğilme, uydu galaksileri, galaksiler arası gaz veya karanlık madde (galaksilerde bulunan görünmeyen materyaller) ile ilgili küçük etkileşimler sonucu gerçekleşmiş olabilir.”
Polonya sonuçları, Şubat ayında Nature Astronomy dergisinde yer alan, Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi’nden gökbilimcilerin Sefeid değişken yıldızlarının analizini destekliyor.