“Gökbilimciler radyo sinyalinin Samanyolu Galaksisinden geldiğini tespit etti. Bu tespit gökbilimcileri oldukça şaşırttı. ASKAP radyo interferometre kompleksi sayesinde tespit edilen ASKAP J173608.2-321635 olağandışı olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları radyo sinyalinin ne olduğunu çözmek için uğraşıyor.”
Gökbilimciler kendilerini şaşkınlığa uğratan bir durum yaşadı. Samanyolu’ndan gelen sinyal, dünyada şaşkınlığa neden oldu.
Radyo sinyalini tespit eden bilim insanları bunu ASKAP radyo interferometre kompleksi sayesinde elde etti. ASKAP Avustralya’nın çöl ovalarından birinde yer alıyor. Bu yapı 36 adet çanak antenden meydana geliyor. Bu antenler, Dünya’ya değen radyo dalgalarının izlemesini yapıyor.
Son iki yıldır antenler Samanyolu’na doğru yönlendirilerek buradan gelebilecek sinyalleri takibe aldı. Bu süreçte bilim insanları, olağanüstü bir sinyalle karşılaştı. Galaksimizin merkezinden gelen bu sinyalin sebebinin ne olduğunu gökbilimciler henüz tam olarak bilemiyor.
Bu sinyal ASKAP J173608.2-321635 adını aldı. Yapılan çalışmada adı geçen Sidney Üniversitesi’nden astrofizikçi Tara Murphy bu sinyal hakkında açıklamalar yaptı. Murphy açıklamasında, “Bu şey görünmez bir şekilde başladı, parlaklaştı, soldu ve sonra yeniden ortaya çıktı. Bu davranış olağanüstüydü.” ifadelerine yer verdi.
Gökbilimciler sinyalin ne olduğuna dair bazı yorumlar yaptı. Başlangıçta sinyalin aşırı yoğun olan ve uzayda hızla dönerken elektromanyetik radyasyon yayan bir tür nötron yıldızı olabileceğini düşündü. Ancak bu tahminlerini doğrulayamadılar. Çünkü yaptıkları inceleme ve araştırma sonucunda böyle bir şeyi tespit edemediler.
Ne olabilir?
Bunun dışında birçok araştırma yapıldı. Gökbilimciler, daha fazla yaptıkları araştırmalarını NASA’nın Neil Gehrels Swift Gözlemevi tarafından elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirdi. Bunun sonucunda sinyalle alakalı hiçbir X-ışını elde edilemedi. Benzer şekilde Şili’de bulunan VISTA teleskobunun gönderdiği verilerde de yakın kızılötesi sinyal görülmedi. Ardından ekip ASKAP’a çok benzeyen ve 64 antenden oluşan radyo teleskobu Meerkat’a yöneldi.
Merkat dinlenildiği sırada sinyal yeniden ortaya çıktı. Ancak süresi öncekinde olduğu kadar uzun değildi. Bu sinyal haftalarca sürmedi, bir gün içerisinde kayboldu.
İlginç farklılıklarından birisi de sinyalin dairesel kutuplaşmasıdır. Kutuplaşma konusu radyo dalgasının uzayda ve zamanda nasıl hareket ettiğiyle ilgili bir durumdur. Dairesel kutuplaşma olayı evrende çok ender yaşanmaktadır. Bundan dolayı sinyal, diğer radyo kaynaklarının aksine oldukça ilginç bir hal alıyor.
Olağandışı radyo sinyalinin kaynağının ne olduğu yönündeki yorumlardan birisi galaktik merkez radyo geçişleri olarak bilinen başka bir grup nesne. Ancak bu yönde de verilmiş ortak kesin bir karar yok. Avustralya’da yüksek lisans öğrencisi ve çalışmanın yazarlarından biri olan Ziteng Wang, bu yoruma çekinceli yaklaşıyor. Bu konu hakkında “Bu sinyalin ve GCRT’lerin zaman ölçeği farklı” ifadelerini kullanıyor. Aynı zamanda bu tarz geçici olayların gizemini koruyan ve gökbilimcilerin henüz tam olarak bilmediği olaylar olduğunu söylüyor.