Teknoloji devlerinden biri olan Samsung, büyük bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Şirket, Teksas’ta 17 milyar dolarlık çip fabrikası kuracak.
Samsung bu yatırım planını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Buna göre şirket, milyar dolarlık yatırımını Teksas’a yapacak. Bu kapsamda Samsung, Teksas’ın merkezine çip firması inşa edecek.
Şirketin bu planı, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar için yaşanan küresel bir çip sıkıntısının ortasında geldi. Buna göre Samsung, 17 milyar dolarlık bir çip fabrikasını Teksas eyaletindeki Taylor kasabasına kuracak. Nüfusu yaklaşık 16.000 olan Taylor, Austin’den yaklaşık 49 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Taylor kasabasında Samsung’un halihazırda bir üretim tesisi yer alıyor. Şirket bu kasabaya gelecek yıl çip fabrikasını inşa etmeye başlayacak. Tahminlere göre fabrika çip üretimine 2024 yılında geçecek.
Samsung, oldukça fazla telefon ve TV satışı gerçekleştiriyor. Şirketin aynı zamanda dünya çapındaki cihaz üreticilerine bellek yongalarını sattığı büyük bir işletmesi var.
Çip sıkıntısı yaşanırken…
Covid-19 nedeniyle bir süredir insanlar evden çalışıyor. Ayrıca pandemi sürecinde çevrimiçi çalışmaların artması veri merkezlerinin her şeyi depolamasını da artırdı. Bununla beraber ekipman talepleri de artış gösterdi. Bundan dolayı Samsung’un çip işleri hız kazanmış oldu. Böylece şirket çip işiyle ilgili çalışmalarını hızlandırmaya başladı.
Samsung’un çip fabrikası ile ilgili planları, küresel boyutta çip krizinin yaşandığı bir dönemde geldi. Evden çalışmanın arttığı pandemi sürecinde bilgisayarlar, tabletler ve web kameraları gibi teknolojilere olan talep arttı. Ancak yarı iletken imalat endüstrisinin çip tedarik etme yeteneği bu artışın oldukça gerisinde kaldı. Bundan dolayı çip sıkıntısı meydana geldi. Kısa sürede çip sıkıntısı uzaktan çalışmanın çok ötesine geçti.
ABD’de Joe Biden yönetimi, şirketlerden ihtiyaçları ve tedarikleri konusunda daha şeffaf olmaya teşvik etti. Aynı zamanda Kongre’den Kritik Tedarik Zinciri Esneklik Programı oluşturmalarını isteyerek tedarik zinciri sorunlarını gündeme aldı.
Samsung Elektronik Cihaz Çözümleri Bölümü Başkanı Kinam Kim, bu durumla ilgili bir açıklama yaptı. Kim açısklamasında “Teksas’taki ortaklarımıza ek olarak, ABD’de öncü yarı iletken üretimini genişletmek için çalışırken Samsung gibi şirketleri destekleyen bir ortam oluşturduğu için Biden yönetimine minnettarız.” ifadelerine yer verdi.