“Dronelarla çekilen fotoğraflar sayesinde, yaşayan ve serbest yüzen balinaların ölçümlerini yapmak mümkün”
Balinaların vücut kütlesi üzerinde incelemeler yapan bilim insanları, mahsur alınan veya ölen balinaları tartmak zorunda kaldılar.
Yaşayan ve yüzmekte olan bir balinanın ölçümlerinin yapılması oldukça zordur. Balinanın bariz sert tepkisiyle karşılaşma olasılığı çok yüksektir.
Peki tartmanın daha iyi bir yolu var mıdır? Danimarka’daki Aarhus İleri Araştırmalar Enstitüsü’nden (AIAS) ve ABD’deki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nden (WHOI) araştırmacılar, dronelar kullanılarak çekilen havadan görüntüleri ele alarak serbest yaşayan balinaların ağırlığını doğru bir şekilde tahmin etmenin bir yolunu buldular.
Büyük bedenleri ve sucul yaşamları sebebiyle, vücut kütlesi hakkında bilgi sahibi olmanın tek yolu balinaların ölü ya da mahsur olanlarının tartılmasıyken, geliştirilen yeni model sayesinde yaşayan balinalar üzerinden de ölçüm yapmak mümkün hale geldi.
Araştırmacılar, dronelar tarafından fotoğraflanan serbest balinaların, vücut uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini ölçerek, onların vücut hacimleri ile kütlelerini doğru olarak hesaplayan bir model geliştirdiler.
Woods Hole biyoloğu ve makalenin yazarlarından Michael Moore, konu hakkında “Denizdeki canlı balinaların ağırlık ölçümleri, kronik stresörlerin hayatta kalma ve yavru üretme yeteneklerini nasıl etkilediğini gösterebilir” dedi.
Bu yöntem balinalar için iyi çalışır. Ancak tartılması zor olan diğer deniz hayvanlarına göre de ayarlanarak uygulanabilir. Droneların kullanılması ile geliştirilen yöntem aynı zamanda, hayvanların uzun süreli sağlık durumlarını takip etmek için araştırmacılara önemli bir imkân sunuyor.
Yöntemi geliştiren ekip, bir balinanın tam renkli bir 3D modelini oluşturmak için, yaşamsal organizmaların dijital 3D modellerini tasarlayan ABD’deki Massachusetts Üniversitesi’ndeki Dijital Yaşam Projesi ile iş birliği yaptı.