“Bir araştırmaya göre yavru foklar artan gürültü karşısında insanlar gibi ses tonlarını değiştirdi. Bu, birçok memelide olmayan bir durum.”
İnsanlar bebekliklerinde çok az kelime dağarcığına sahiptir. Buna rağmen düşünce ve duygularını seslerinin ritmini ayarlayarak iletir. Bu ayar genellikle seslerinin tonlarını inceltme şeklinde olur.
Bilim insanları, fok yavrularının da bunu yapabildiğini söylüyor. Bu durum, diğer memelilerde çok nadir görülür. Bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre yavru foklar da insanlar gibi ses tonlarını değiştirebiliyor.
Araştırma ekibi çalışma kapsamında, Wadden Denizi’ndeki sekiz yavru foku çeşitli derecelerdeki ses kayıtlarına maruz bıraktı. Gürültü karşısında yavru foklar, gürültüyle baş etmek için tonlarını yükseltmedi. Bunun yerine isteyerek tonlarını düşürdüler.
Çoğu hayvan gürültüyle mücadele etmek için gürültü arttıkça seslerinin yoğunluğunu da artırır. Ancak foklar bunun tersini yaptı. Onlar gürültünün frekans aralığından kaçmak için seslerinin perdesini alçalttı. Araştırmacılar bunu insanlar dışında, yalnızca gırtlaklarını iyi kontrol edebilen hayvanların yapabileceğini söylüyor. Çoğu memeli hayvandan böyle bir potansiyel beklenmiyor.
Yavru fokların ortamdaki seslerin artışı karşısında seslerini alçaltmaları aktif bir ses ayarı yaptıklarını gösteriyor. Bu durum yavrularda ses esnekliğinin veya ses tonunu değiştirme yeteneğinin olduğunu gösteriyor.
Nedeni ne?
Tonlarını değiştiremeyen hayvanlar Lombard etkisini uygular. Lombard etkisi, gürültülü ortamlarda sesin şiddetinin arttırılması eğilimidir. İnsanlar bu etkiyi bazı durumlarda yaşar. İnsanlar bunu fark ettiklerinde ortama uygun bir ses tonu seçer. Araştırmaya göre yavru foklar da tam olarak bunu yaptı.
Yavru fokların çok fazla gürültü arasında tonlarını yumuşatmayı tercih etmelerinin nedeni merak konusu. Araştırmada bu duruma yapılmış açıklamalar var. İlk olarak yavrulara dinletilen yapay sesler onlara rüzgâr gürültüsünü hatırlatmış olabilir. Araştırmaya göre düşük tonların rüzgârda yayılımı daha iyidir. Aynı zamanda rüzgâr sesin daha uzak mesafelere taşınmasına yardımcı olur. Ekibin ortaya attığı başka bir neden daha var. Buna göre, yavru foklar kendilerini ifade etmenin ve bireyselliklerini sergilemenin bir yolu olarak düşük tona geçiş yapıyor.
Araştırma ekibi, bu genellemeye aykırı sadece bir fokun olduğunu ifade ediyor. Bir fok yavrusu, daha yüksek sese maruz kaldığında Lombard etkisine bağlı kalarak sesini yükseltti.
Eğer beyin vücudun ses üretim merkezi veya gırtlakla iletişim kuruyorsa bir hayvan ses esnekliğine sahip olur. Araştırmaya göre foklar seslerinin perdesini esnek bir şekilde değiştirebiliyor. Bu, onları çok az memeliden biri yapıyor. Ayrıca fok yavrusunun bunu kendiliğinden ve eğitim almadan yapması dikkat çekici.