“Sibirya’da bulunan 28.000 yıllık mağara aslanı yavrusu inanılmaz derecede sağlam. Yavrunun bıyıkları, kürkü sağlam halde bulundu. Hatta pençeleri bile keskin”
Sibirya’nın donmuş topraklarında şok edici bir keşif yapıldı. Buz Devri’ne ait olduğu düşünülen bir hayvan donmuş halde bulundu.
Donmuş hayvan bir aslan yavrusu. Onu inanılmaz kılan ise son derece iyi korunmuş bir halde olması. Donmuş mağara aslanı, 28.000 yıl önce yaşamış olmasına rağmen inanılmaz derecede sağlam. Yavrunun bıyıkları, kürkü, keskin pençeleri hatta iç organları bile oldukça sağlam.
Sparta olarak adlandırılan bu yavrunun dişi olduğu araştırmalar neticesinde belirlendi. Dişi aslan yavrusunu ilginç kılan başka bir durum daha var: Sparta, kendinden daha önce bulunan erkek yavrunun yalnızca 15 metre uzağında bulundu. Başlangıçta iki yavrunun kardeş olabileceği düşünüldü. Ancak Boris olarak adlandırılan erkek yavrunun, Sparta’dan 15.000 yaş büyük olduğu ortaya çıktı. İkisi arasında şöyle bir fark var: Sparta bulunduğunda Boris’ten daha iyi durumdaydı. İki yavrunun da öldüğünde iki aylıktan küçük olması, yavrular arasındaki benzerlik olarak karşımıza çıkıyor.
2017-2018 yıllarını kapsayan bu keşiflerle beraber araştırmalar başladı. Tüm veriler bir araya getirildi ve raporlar yayımlandı.
Araştırmaların konularından biri yavruların nasıl ve ne şekilde öldüğü. Rapora göre, ölümlerin nedeni başka yırtıcılar değil. Çünkü yavruların vücudunda diş izleri bulunmuyor. Tahminler, yavruların anneleri avlanmak üzere, yanlarından uzaklaştığında yalnız kalmış olmaları yönünde. Bu durum, ölüme yol açmış olmalı şeklinde düşünceler var. Çalışmada adı geçen isimlerden birinin ifade ettiğine göre, Sparta’nın ölüm nedeni açlık. Bu açlığın aşaması ise oldukça yüksek bir sınırda.
Boris’in ölümü ise bundan çok farklı bir nedene dayanıyor. Yine tahminlere göre, Boris üzerine düşen bir kaya sonucunda ölmüş olabilir. Çünkü yapılan incelemelerde, Boris’te iç yaralanmaların olduğu görüldü.
Her iki yavrunun kürkü çoğunlukla altın-kahverengi renginde. Bu kürk renginin büyümeye bağlı olarak değişeceği tahmin ediliyor. Sibirya kışına uyum sağlamak için rengin açık griye dönebileceği şeklinde tahminler yapılıyor.
Bu iki yavrunun, başka çalışmaları ve incelemeleri geliştireceği düşünülüyor. Bu iki yavru üzerinde yapılacak çalışmalar, mağara aslanı türleri ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için önemli bir adım olacak. Planlananlar arasında Sparta’nın DNA’sının sıralanması var. Araştırmacılar bunu gerçekleştirmeyi umuyor.