“Apple’ın ses asistanı hesabınıza bağlı değil”
Geçen hafta, Siri kayıtlarının dinlenildiği haberi nedeniyle Apple’ın gizliliğe saygı konusundaki itibarı sorgulandı. Sorgulama ayrıca, dijital asistan tarafından bir araya getirilen verilerin daha iyi kontrol edilebilmesi için anlaşılabilir bir merak ve heyecan meydana getirdi.
Eğer bir Apple ürününüz varsa, kayıtlarınızı şirketin veri tabanından silmeniz mümkün. Ancak Apple belirli bazı kayıtları, gizliliğinizi korumak amacıyla silemiyor.
Mevcut bir uygulama Apple’ın belirli ses kayıtlarını bulamadığı anlamını taşır. Apple, ses verilerini toplayan ve başka bir hesapla bunları bağdaştıran Google ve Amazon’un aksine Siri kayıtlarına, ses asistanının her etkinleştirilişinde rastgele bir tanımlayıcı verir.

Bu ayrıca, ses kayıtlarının belirli bir hesaba ya da cihaza geri izlemenin olmayacağı anlamına da gelir. Bu özellik, aslında bir gizlilik özelliğidir.
The Guardian’ın müteahhitlerin Siri ile görüşmelerden anonim sesi dinlendiği geçen hafta dile getirildi. Rapora göre, diyalogların bazıları, kişilerin hayatlarından birtakım özel ayrıntıları içermekteydi. Sesler, Apple’ın ‘derecelendirme’ adlı bir işlemde, ses asistanının doğruluğunu kontrol etmek amacıyla kullanıldı.
Krizin ortaya çıkmasının ardından, Apple, politikalarında değişime gitmeye karar verdi. Geçtiğimiz günlerde, programın askıya alınacağı ve insanlara derecelendirilen Siri kayıtlarından vazgeçme imkanı verileceği ifade edildi.
Apple açıklaması şöyle: “Kullanıcı gizliliğini korurken harika bir Siri deneyimi sunmayı taahhüt ediyoruz. Kapsamlı bir inceleme yürütürken, Siri’yi global olarak derecelendirmeyi askıya alıyoruz. Ek olarak, gelecekteki bir yazılım güncellemesinin bir parçası olarak, kullanıcılar derecelendirmeye katılmayı seçebilecekler.”

Ancak Apple, insanlara kayıtlarını silme fırsatı vermeyecek. Bunun nedenini açıklamak üzere, iOS Security tanıtım belgesi gündeme getiriliyor. Rapor, kayıtların, Google Assistant’ı veya Amazon’un Alexa’sı ile yapılan silme işlemleri gibi silinemediğinin nedenlerini açıklıyor.
Ayrıca sesli asistanın rakiplerinden farklı olarak çalıştığı ifade edilenler arasında: “Siri açıldığında, cihaz ses tanıma ve sunucuları ile kullanım için rasgele tanımlayıcılar yaratıyor. Bu tanımlayıcılar yalnızca Siri içinde kullanılır ve hizmeti geliştirmek için kullanılır. Siri daha sonra kapatılırsa, sonra tekrar açılırsa kullanılacak cihaz rastgele bir tanımlayıcı oluşturur.”
Siri ve Google Assistant veya Alexa arasındaki temel fark işte bu durumdan kaynaklanıyor. Google ve Amazon’dan veri silmenin kolay olmasının nedeni, kayıtlarınızın hesabınızla ilişkilendirilmesi, ses kayıtlarının kişilerin hesabına bağlanmasıdır.
Apple ise çok fazla ses verisine sahip. Kullanıcı kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler hakkında konuşmazsa, Apple o verilerin kime ait olduğunu da bilemez. Çünkü milyonlarca kaydın arasından, kayıtların kime ait olduğunu bulmak için milyonlarca kaydın dinlenmesi gerekir. Kayıtlarından belirli bir kişinin ses verilerini bulmak da samanlıkta iğne aramaya benzer.

Ayrıca Apple, oturum açma kayıtları, iCloud’da depolanan verileri, uygulama kullanım ayrıntılarını, indirme ve App Store’dan satın alınanları bilmektedir, ancak Siri verilerinde hiç bir şey yoktur. Apple da bulamadığı bir şeyi silemez.
Yine de teknoloji devlerine karşı güvensizlik ortaya çıktı. Zaten anonim hale getirilmiş ses verilerine tanımlayıcı eklemek, yanlış bir güvenlik hissi de verir.
Bağımsız bir kuruluşta, güvenlik araştırmacısı olan Stephen Cobb konu hakkında şunları söyledi: “Bazı üreticilerin gizlilik vaatlerini yerine getirememesi ve tüketici verilerinde hızlı ve sıkı davranmaması, bazı kişilerin verilerinin uygun şekilde gizlendiğine ve mahremiyetlerinin gerçekten korunduğuna dair güvenceleri kabul etmesini zorlaştırabilir.”