“Bir araştırma, sosyal medyada çok zaman geçiren gençlerin, uyumaktan kaçındığını söylüyor”
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin sosyal medyada geçirdikleri zamanın uykuda geçirdikleri zamanı azaltıyor. Araştırmaya göre, günde üç saatten fazla sosyal medyayı kullanan gençlerin, geç saatlerde uyumaları ve gece sıkça uyanmaları daha muhtemel görünüyor.
Glasgow Üniversitesi araştırmacılarının söylediğine göre, 13 ila 15 yaş arasındaki çocukların yatma saatleri, telefonlarını kullanmalarına bağlı olarak gecikiyor. Bu yüzden psikiyatristler, yatmadan en az 1 saat öncesinden, ekranlardan uzak kalınması gerektiğini tavsiye ediyor.
Ancak, 12.000 gencin katıldığı çalışmada görüldüğü üzere, gençlerin telefonlarından uzak kalmaları oldukça zor. Çünkü özellikle bu dönem, arkadaşlarla iletişim halinde olmanın önemli olduğu ve bağımsızlığın arttığı bir zaman.
Çalışma ayrıca, çok fazla sosyal medya kullanıcısı olan gençlerin, okul günleri de dahil olmak üzere tüm günlerde gece yarısından sonra uykuya dalmalarının, ortalama kullanıcılardan yaklaşık %70 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Çalışma için, 2015′ten itibaren İngiliz gençlerinin temsili bir örneğinden veri toplandı. Bunlara, okul gününde ve hafta sonlarında ağlara, mesajlaşma sitelerine veya uygulamalara ne kadar zaman harcadıkları ve uyku alışkanlıklarının nasıl olduğu soruları soruldu.
Bunların üçte biri sosyal medyayı günde bir saatten az kullandıklarını söyledi. Bu grupların geç uykuya dalma olasılıkları en azdı.
uyku için güçlü bir rakip…
Glasgow Üniversitesi psikoloji okulundan Dr. Holly Scott, bulguların yüksek oranda sosyal medya kullanımının uykunun bozulmasına neden olduğunu kanıtlayamadığını belirtti. Ancak bunun “uyku için güçlü bir rakip” olarak göründüğünü söyledi. Çünkü Ona göre, gençler uyanık kalmak istiyor. Uykuya dalmaya hazır olmamalarının sebebi ise, sosyal medyada olanları kaçırmak istememelerinden dolayı, sosyal medyadan ayrılmamak için mücadele etmeleri.
Aynı zamanda, Dr. Max Davie de kaliteli uykunun çocuklar ve gençler için çok önemli olduğunu söyledi ve ekledi: “Gençlerin tüm ekranlardan yatmadan en az bir saat önce ayrı kalmalarını ve beyinlerinin rahatlaması için, kendilerine zaman ayırmalarını öneriyoruz. Uyku eksikliği, yalnızca gençlerin refahı için değil, aynı zamanda aile ve arkadaşlarla ilişkileri ile okuldaki tüm potansiyellerine ulaşma açısından da önemli olumsuz etkiler yaratabilir.”