“SpaceX Starship prototipi Teksas’taki basınç testi sırasında patladı. SN1 adlı kısmi roket tam anlamıyla basınç altında büküldü gibi görünüyor”
Starship SN1, SpaceX’in planlanan Starship ve Super Heavy megarocket’i, derin uzay görevlerini aya, Mars’a ve ötesine uçurmak için tasarlanmış devasa, yeniden kullanılabilir dikey fırlatma-dikey iniş sistemi için bir test makalesidir.
Pırıl pırıl, paslanmaz çelik siloya benzeyen SN1, SpaceX’in tamamen işlevsel bir Starship yapmak için gereken sistemleri ince ayar yapmak için zamanla inşa etmeyi ve test etmeyi planladığı bir dizi test makalesinden ilkidir. SpaceX kurucusu ve CEO’su Elon Musk, bu prototiplerin çoğunun Starship aracını mükemmelleştirmek için gerekli olacağının imasında bulundu.
Uzaya gitmek zordur. Bununla birlikte kolay olmayan bir süreç gerektirmektedir. SpaceX de yeni nesil Starship’i geliştirme sürecinin başlarında Mars’ın insan lejyonlarını almasını umduğu bazı karışıklıklardan geçiyor.
SpaceX’in Starship SN1 prototipi basınç testi sırasında patladı gibi görünüyor. SpaceX Starship prototipi, 28 Şubat Cuma günü Teksas’ta yapılan bir basınç testi sırasında patladı. Teksas‘ın Boca Chica’daki montaj sahasının yakınında bir fırlatma rampasına taşındığı Starship SN1 prototipi, çekilen bir videoya göre basınç testi sırasında patlayarak dağıldı. “SN1” adlı kısmi roket tam anlamıyla basınç altında büküldü.
Aynı zamanda, NASASpaceflight, tanklarından biri sıvı azotla doldurulduktan sonra kriyojenik basınç testi sırasında kısmi roketin başarısız olduğunu bildirdi.
Daha önceki, daha temel bir prototip olan ve “Mk1” adı verilen Starship prototipi, geçen yıl Boca Chica’da yapılan bir basınç testi sırasında zirveye çıktı.
Musk, SpaceX’in Starship fırlatma sistemi için ilk olarak 2016’da planlarını açıkladı. Şirket, sonraki yıllarda tasarımı 387 feet yüksekliğinde (118 metre) bir uzay aracına ve 100 kişiye kadar derin alana taşıyabilecek bir güçlendiriciye dönüştürdü.
Şirket, önümüzdeki aylarda Starship’in bir sonraki test uçuşuna kadar çalışmalarına devam ediyor. Bu da onu ilk kez yaklaşık 20 km’ye (12,4 mile) kadar ciddi bir yüksekliğe göndermeyi hedefliyor.