Stonehenge yakınlarındaki dışkıların analizi, insanların beslenmeleri hakkında önemli sonuçlar ortaya çıkardı
Stonehenge yakınlarındaki antik dışkıların analizi, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 4500 yıl öncesine ait antik dışkılar, tarih öncesi beslenme ile ilgili olarak ilginç bilgiler verdi.
İngiltere’nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü’nde yer alan Stonehenge, tarih öncesi bir anıttır. Bu yapı dikili taş halkalarından meydana gelmektedir. Dikili taşların her birinin yüksekliği yaklaşık 4.1 metre, genişliği ise 2.1 metredir. Bununla beraber dikili taşların her biri yaklaşık yirmi beş ton ağırlığındadır.
Taşlar, İngiltere’deki en yoğun Neolitik ve Tunç Çağı anıtları kompleksinin ortasında yer almaktadır. Arkeologlar bu yapının inşasının MÖ 3000 ve MÖ 2000 yılları arasında gerçekleştiğine inanıyor.

Bununla beraber anıtın yapım nedeni hakkında kesin ve net bilgiler henüz yok. Ancak eskiden çevresinde dini yapılar yer aldığına dair tespitler ve bilgiler mevcut.
Öte yandan İngilizlerin kültürel simgelerinden biri olan Stonehenge, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların liderlik ettiği bir ekip, bu bölgedeki antik dışkıları inceledi.
4500 yıl öncesine ait antik dışkılar, Stonehenge anıtını inşa etmiş insanların beslenmesi hakkında bilgiler veriyor.
Bu insanlar muhtemelen Durrington Duvarları isimli bölgede yaşıyordu. Durrington Duvarları, Stonehenge alanında bulunan büyük bir Neolitik yerleşim yeridir.
Peki bu insanlar ne yemeyi tercih ediyordu?
Araştırma ekibi buradaki bir gübre yığınından çıkarılan 19 parça koproliti araştırdı. Koprolit, fosilleşmiş dışkı demektir.

Araştırmacılar bu koprolitleri inceledikten sonra ilginç sonuçlar elde etti. Sonuçlara göre, bir insan dışkısı ve dört köpek dışkısı örneğinde parazit solucan yumurtaları ortaya çıktı.
Çalışma, bazı koprolitlerin, muhtemelen enfekte ineklerden aktarılan kılcal solucanların yumurtalarını nasıl içerdiği hakkında detaylı bilgiler veriyor. Cambridge Üniversitesi konuyla ilgili açıklamasında, “İnsan dışkısındaki kılcal yumurtaların kanıtı, kişinin zaten enfekte olmuş bir hayvandan çiğ veya az pişmiş akciğerleri veya karaciğeri yediğini gösteriyor. Ayrıca bunun sonucunda parazit yumurtalarının doğrudan vücuttan geçtiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Bununla beraber köpek koprolitlerinde yumurtaların olması onların da sakatat yediklerini ortaya çıkarıyor.
Dışkı üzerine olan araştırma geçtiğimiz günlerde Parasitology dergisinde yer aldı.
Diğer yandan Stonehenge, uzun süredir araştırmacıların ilgi odağı oldu. Yoğun çalışmaların önemli odak noktalarından olan anıt hakkında yeni bilgiler de gelmeye devam ediyor.
Bu çalışma da dünyanın gizemli anıtlarından biri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Çalışma sonucunda keşfedilen solucan yumurtaları, bölgedeki insanların beslenmeleri hakkında bir gizemi aydınlatıyor.
Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot.