Aşırı terleme karşısında neler yapmalıyız?
İnsan neden terler? Bu sorunun pek çok cevabı vardır. Çünkü insanın terlemesine neden olan birçok etken vardır. Stres, bu etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ter, bazı durumlarda stresin ardından yoğun bir şekilde hissedilen bir durum. Pek çok insan kendini stres altında hissettiğinde terlemeye başlar. Peki bunu engellemek mümkün mü?
Vücut aşırı ısındığında, vücudun soğuma şekli olarak terleme gerçekleşir. Bu yüzden merdiven çıktığımızda, koştuğumuzda, sıcak bir ortamdayken veya güneşin altındayken daha fazla terleriz. Ancak bazen stresle karşı karşıya kaldığımızda da terlediğimizi hissederiz. Çünkü stres veya kaygı ortaya çıktığında vücutta adrenalin üretilir. Bu, ter bezlerinin aşırı çalışmasına neden olur. Böylece insanda, normal terden daha yoğun bir terleme gerçekleşir. Aşırı ter ise daha güçlü bir ter kokusunu beraberinde getirir.
Peki bu durumla başa çıkmak mümkün mü?
Ter bezleri stres, kaygı veya korkuyu hisseder. Bu durumda büyük bir stres terlemesi olayı gerçekleşir. Bu olayla başa çıkmak için yapmak gereken bazı şeyler var.
Aşırı hareket etmekten veya sıcaktan dolayı oluşan terde çoğunlukla potasyum, tuz ve su vardır. Bu terler, ekrin bezlerinden salınır. Ekrin ter bezleri, vücutta genel bir dağılım gösterir. En fazla yoğun olduğu yerler ise avuç içleri ve ayak tabanlarıdır.

Diğer yandan stres kaynaklı terleri ise apokrin bezler üretir. Bunlar çoğunlukla cilt ve koltuk altlarında, kasıklarda ve saç köklerine yakın olan yerlerde yer alır.
Apokrin bezlerin ürettiği stres kaynaklı terler, yağ asitleri, proteinler ve steroidlerden oluşur. Bundan dolayı daha kalındırlar. Başlangıçta kokusuz olan bu terler, zamanla belirgin bir vücut kokusu üretir.
Bu terlemeyle başa çıkmak için klinik olarak güçlü bir terlemeyi önleyici bulmak gerekecektir. Ancak bu kolay yol, gerçek bir çözümü bulmak için her zaman geçerli olmayabilir.
Kaygı ve stresle başa çıkmak ilk adımı
Bununla beraber bir çözüm bulmanın ilk ve daha kolay adımı stres, kaygı ve sinirle başa çıkmaktır. Bunun için neyin sizi gergin veya stresli yaptığını bulmak oldukça önemli. Çünkü bu ayrıca sizi terlemeye neyin ittiğini bulmanıza yardımcı olur. Böylece kaygı ve stresi yendikten sonra aşırı terlemeye bir çözüm bulabilirsiniz.

Öte yandan bazı durumlarda bir doktora görünmek de yarar var. Geceleri aşırı terlemek, beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan terleme, sebepsiz bir şekilde terlemek bu durumlardan bazıları. Böyle durumlarda doktor randevusu almak oldukça iyi olacaktır.
Aynı zamanda aşırı terleme sonucunda kalp sorunları ortaya çıkar. Ayrıca terleme, kalp krizinin işaretlerinden biri de olabilir. Bundan dolayı da doktor kontrolüne gitmekte yarar var.
Çoğu zaman ise kaygı veya stresten kaynaklanan terlemenin arkasında fiziksel durumlar yoktur. Bu terlemeler, psikolojik durumlar sonucunda da meydana gelebilir.
Diğer yandan bu terlemeler, daha fazla psikolojik sorunlara da neden olur. Çünkü çok terleme durumunda kişi, sosyal yaşamından uzaklaşmak isteyecektir. Duygusal sıkıntılara neden olan bu durum için de doktor randevusu almak yararlı olacaktır.
Sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olan bu metin, herhangi bir tıbbı tavsiye veya sağlık tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Tıbbi bir durumla ilgili tüm konu ve sorularda her zaman bir doktora veya sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.com/ka-GE/register?ref=JHQQKNKN