NASA, Jüpiter’deki suluboya girdaplarını görüntüledi
Daha önce suluboya girdapları dikkatinizi çekti mi? İlginç görseller ortaya çıkaran suluboya girdapları, şimdi dikkatinizi çekecektir. Çünkü NASA’nın uzay aracı, Jüpiter’deki suluboya girdaplarını görüntüledi.
NASA’nın (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Juno görevi kapsamında Jüpiter’den görüntüler gelmeye devam ediyor. Bunlar arasında gezegenin ilginç yanını ortaya çıkaran görüntüler de yer alıyor. Geçtiğimiz ayın başlarında bu görüntülere bir yenisi daha dahil oldu.
Buna göre NASA uzay aracı, Jüpiter’in Kuzey Kutbu yakınlarındaki suluboya girdaplarının yer aldığı fotoğraflar çekti.

Peki herhangi bir gezegende suluboya girdaplarının ne işi var?
NASA’nın uzay aracı, 43. yakın uçuşu sırasında, Jüpiter’in kuzey kutbu yakınlarında suluboya girdapları gördü. Bu çarpıcı manzara aslında oldukça aldatıcı. Çünkü bunlar aslında bir fırtınaya ait.
Gezegendeki fırtınaya neden olan rüzgarlar, 48 kilometreye ulaşıyor. Aynı zamanda gezegenin gazlı ovalarında yüzlerce kilometrelik bir alana yayılıyor.
Jüpiter ve fırtınaları gizemini koruyor
Güneş Sisteminin gaz devi Jüpiter, buna benzer fırtınalara alışkın. NASA, Juno görevi kapsamında gezegendeki fırtınaların dünyasını da betimliyor diyebiliriz.
Suluboya girdaplarını andıran görüntü ayrıca nilüfer havuzlarına da benziyor.
Jüpiter bu yönüyle de üzerinde pek çok gizemi barındırıyor. Bundan dolayı gezegene yönelik çalışmalar artarak devam ediyor. NASA, Juno görevi kapsamında gezegen ile ilgili çalışmalar yürütüyor.
NASA, 6 Ağustos 2011 tarihinde insansız uzay aracı Juno’yu fırlattı. Fırlatma, NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral üssünden gerçekleşti. 5 Temmuz 2016 tarihinde ise Juno, Jüpiter’in yörüngesine ulaştı.

Altı yıldır Juno, Jüpiter’in Eliptik yörüngesinde dolanıyor. Bu süreçte aynı zamanda gezegenin Manyetosfer, Atmosfer ve iç yapısına ait bilgileri topluyor.
Bununla birlikte bilim insanları, Jüpiter’in fırtınaları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Özellikle fotoğraflardaki ilginç görsellere neden olan fırtınaların nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyorlar. Bu konudaki çalışmalar da devam ediyor.
Ayrıca Jüpiter’e yönelik çalışmalar, NASA ile sınırlı kalmayacak. Çünkü NASA gibi, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da gezegene kendi uzay aracını göndermeyi planlıyor. Böylece ESA’ya ait bir sonda, Juno’nun kozmik keşif gezisine katılacak.
Öte yandan 2016 yılında Jüpiter’e ulaşan NASA’nın uzay aracı geçtiğimiz sene emekliye ayrılacaktı. Ancak NASA, Juno görevini 2025 yılına kadar uzatma kararı aldı.