“Mart ayında keşfedilen Swan Kuyruklu Yıldızı, hızlı bir şekilde parlamaya devam ederse artık görülebilir durumda. Bu parlaması ile en iyi olmaya aday”
Atlas Kuyruklu Yıldızı (C / 2019 Y4), 28 Aralık 2019 tarihinde ATLAS araştırması tarafından keşfedilen parabolik bir yörüngeye sahip bir kuyruklu yıldızdır.
Atlas, mart ayında 2020’nin en parlak kuyruklusu olarak hızlı bir parıltı dönemi geçirdi. Ancak, Nisan 2020’de, gökbilimciler, Atlas Kuyruklu Yıldızı’nın olası dağılmasını rapor ettiler. Kuyruklu yıldız en az 4 parçaya bölündü. Parçalanma, kuyruklu yıldızın merkezkaç kuvvetinde bir artışa neden olan gaz kaçağının bir sonucu olabilir. NASA daha sonra Hubble Uzay Teleskobu’nun, 20 Nisan’da yaklaşık 30 parça ve 23 Nisan’da 25 parça tespit ettiğini bildirdi.
Atlas çökerken bir başkası zaten gök gözlemcilerinin gecelerini aydınlatıyor. Görünüşe göre ipuçlarında, gökyüzü gözlemcilerini memnun etmek için yeni bir parlak kuyruklu yıldız ortaya çıktı.
Swan kuyruklu yıldızı…
Swan Kuyruklu Yıldızı (C / 2020 F8), NASA’nın onu keşfetmek için kullanılan Solar ve Heliospheric Observatory’deki Solar Wind Anisotropies cihazından adını aldı. İtalya’daki gökbilimci Ernesto Guido, şu anda 8. büyüklükteki bir parlaklık nesnesi olan yeni kuyruklu yıldızın varlığını doğrulayabildi. Bu, çıplak gözle pek görülmediği, ancak dürbün veya küçük teleskoplarla görülebileceği anlamına gelir.
Tespit edildiğinde, Swan kuyruklu yıldızının parlamaya devam ederse mayıs ayında çıplak gözle görülebileceği ihtimali üzerinde durulmuştu.
Atlas Kuyruklu Yıldızı ayrılmadan ve dağılmadan önce bu yılın başlarında büyük bir şey gibi görünüyordu. Ardından C / 2020 F8 Kuyruklu Yıldızının, mart ayı sonundaki keşfi, gökbilimcilere yeni bir umut vaat etti. Artık Swan kuyruklu yıldızı, Atlas’ın sağlayamadığı nadir bir gece şovunun vaadini yerine getirebilirdi.
Swan Kuyruklu Yıldızı artık görülebilir ve yılların en iyisi olabilir. Astronom Con Stoitsis Twitter’da bazı tahminlerin kuyruklu yıldızın önümüzdeki günlerde parlamaya devam edeceğini gösterdiğini söyledi. “Mayıs ayı ortalarında açık çıplak göz hedefi olmalı” dedi.
Zaten Swan, karanlık gökyüzü ve keskin gözlere sahip olanlar tarafından görülebilir. Diğerleri de dürbünle tespit edebilir.
Kuyruklu yıldız, 13 Mayıs’ta Dünya’ya en yakın geçişini yaparak 27 Mayıs’ta güneşe en yakın şekilde gelecek. Swan kuyruklu yıldızının takibinin yapılabileceği çevrimiçi siteler mevcut. Buradan tüm hareketler görülebilir.
Atlas Kuyruklu Yıldızı, kuyruklu yıldızların kötü bir şekilde kararsız olduğunu gösterdi. Derin uzaydan gelen ziyaretçi Swan, hızlı bir şekilde parlıyor. Ancak bunun ne kadar süreceği belli değil. Swan da Atlas gibi hızlı bir şekilde parıltıdan parçalanmaya ve solmaya kadar gidebilir, unutmayın.