“Bilim insanları ana Tahta Bıçak Daha Keskin Olabilir Mi?malzemesi tahta olan yemek bıçağı yaptı. Bu bıçak, çelik bir bıçaktan üç kat daha keskin.”
Tahta kaşıkları özellikle mutfakta yemek hazırlarken kullanırız. Yemek yerken kullandığımız çatal, kaşık ve bıçakların ise malzemesi farklıdır. Ayrıca mutfakta kullandığımız bıçaklar da ahşap değildir. Bu eşyaların yapım malzemesi çeliktir.
Bunun dışında özellikle dışarıda kullandığımız bu tür eşyalar genellikle plastikten yapılmıştır. Bu bazen işlevsel olsa da plastiğin gezegene uzun dönemde olumsuz etkileri vardır.
Genel olarak bıçakların yapıldığı standart bir malzeme var. Bıçakların ana malzemesi genellikle seramik veya çeliktir. Ancak bilim insanları bu standardın dışına çıktı. Araştırmacılar bu malzemenin dışında bir malzemeden bıçak üretti. Yukarıda bahsettiğimiz tahta, yemek bıçağının ana malzemesi oldu. Malzeme bilimcilerinin ürettiği bıçak yine onların ifade ettiğine göre ‘sertleştirilmiş tahta bıçak’ olarak karşımıza çıkıyor. Bu tahta bıçak, paslanmaz çelik bir yemek bıçağından yaklaşık üç kat daha keskin olmasıyla dikkat çekiyor. Bu sayede bıçak, orta derecede pişmiş bir bifteği kolayca keser.
ABD’de üretilen tahta bıçak hakkındaki çalışma bir dergide yayınlandı. Maryland Üniversitesi’nde malzeme bilimcisi olan ve çalışmanın yazarlarından Teng Li, bıçağın oldukça kullanışlı ve yeniden kullanılabilir olduğunu ifade ediyor.
Ekip iki aşamalı bir yöntem gerçekleştirdi
Çalışma ekibi bıçağın malzemesi olan ahşabı sertleştirmek için iki aşamalı bir yöntem geliştirip uyguladı. Bu aşamalar sayesinde bıçağın sertliği 23 kat arttı. Bunu sağlayan en önemli şey ekibin ahşabın daha yüksek seviyede selüloz tutmasını başarabilmeleri oldu.
Ahşabın yapısında tipik olarak bütünlük sağlayan yaklaşık olarak %50 oranında selüloz yer alır. Ahşabın geri kalanını ise daha zayıf moleküller oluşturur. Teng Li ve ekibi, iki aşamalı süreç sayesinde bu daha zayıf molekülleri çıkardı. Ancak selülozu tutmayı başardı. Ahşabı ayrıca mineral yağ ile kapladılar. Bu sayede bıçak kullanma ve yıkamadan sonra bile keskin halde kalmaya devam edecek.
Bu aşamaların ardından Li ve ekibi yüksek çözünürlüklü bir mikroskop ile tahta bıçağı inceledi. İncelemenin sonucunda bıçağın neden bu kadar güçlü olduğunu saptadılar. Kullandıkları iki aşamalı işlem sayesinde boşluklar, kanallar ve çukurları düzelttiler. Böylece dışarıdan herhangi bir şey bunların içerisine giremedi.
Mutfakta kullandığımız pek çok ahşap araç ve gereç var. Kesme tahtası, oklava ve kaşık gibi pek çok eşya tahtadan. Bu eşyalar gibi tahta bıçakların da mutfakta yeri alacak gibi duruyor. Li yaptığı bir açıklamada bunun mümkün olabileceğini belirtiyor: “Bu bıçaklar da onları yeniden yüzeye çıkarırsanız, keskinleştirirseniz ve aynı düzenli bakımı yaparsanız birçok kez kullanılabilir” diyerek bu durumu açıklıyor.
Ekibin buna benzer başka bir çalışması daha var. Ekip ayrıca, geleneksel çelik çiviler kadar keskin olduklarını düşündükleri ahşap çiviler de geliştirdi. Bu araç ve gereçlerin işlevleri kadar üretim süreçleri de oldukça önemli. Bunların üretimi sürekli ve verimli bir hale gelirse yenilenebilir ve düşük maliyetli bir alternatif olarak karşımıza çıkabilir.