Olası meteor yağmuru Tau Herculid, Mayıs’ın son haftasında gerçekleşecek mi?
İlerleyen günlerde gökyüzündeki görsel bir şölene şahitlik edilebilir. Çünkü bilim insanları, gelecek hafta yeni bir meteor yağmurunun yaşanacağını tahmin ediyor. Bu yepyeni meteor yağmuru, Tau Herculid adını alıyor. Tau Herculid meteor yağmurunun 30-31 Mayıs gecesinde gerçekleşme olasılığı var.
Gökbilimciler, bu ayın başlarında da meteor yağmurunun gerçekleşeceğini tahmin ediyorlardı. Ancak nadir olarak gerçekleşen bu olay, bilim insanlarının beklediği gibi gerçekleşmedi.
Bilim insanları, bundan tamamen farklı bir gök cisminin neden olacağı yeni bir meteor yağmurunun gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu gök cismi, birçok kayan yıldızın ve ateş topunun oluşmasına neden olabilir. Bu da meteor yağmurunun gerçekleşmesi için başka bir şans olarak karşımıza çıkacaktır

Gökbilimcilerin tahminlerine göre, tau Herculid adındaki yeni bir meteor yağmuru 30 Mayıs- 31 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Hatta bu olayın, yıllar boyunca hatırlayacağımız bir meteor fırtınasına dönüşme ihtimali de var. Ancak bu, oldukça küçük bir ihtimal.
Bilim insanları buna benzer bir tahmini 15 Mayıs 2022 tarihi için de yapmıştı. Ancak bu tür olayların gerçekleşmesi bir sürpriz olabiliyor. Bundan dolayı, beklendiği gibi gerçekten gerçekleşmeyen bir sürü olay var.
Sürpriz yapacak mı?
Öte yandan sürpriz olmayan durumlar da var. SW3 olarak da bilinen 73P/Schwassmann-Wachmann kuyruklu yıldızı gibi. Tau Herculid meteor yağmurunun ana gövdesi olan 73P/Schwassmann-Wachmann, Güneş Sisteminde parçalanma sürecindeki periyodik bir kuyruklu yıldızdır.

SW3’ü Almanya’nın Bergedorf kentindeki Hamburg Gözlemevinde çalışan gökbilimciler Arnold Schwassmann ve Arno Arthur Wachmann, 1930 yılında keşfetti. Kuyruklu yıldızın parçalanma süreci ise 1995 yılında başladı.
Geçen sürede kuyruklu yıldız, bir sürü küçük parçaya ayrıldı. Aynı zamanda düzinelerce küçük enkaz, toz ve döküntü parçası haline geldi.
Bilim insanları, kuyruklu yıldızın parçalanmasının ardından oluşan cüruf bulutlarının Dünya’ya çarpmasını bekliyor. Bu parçaların çoğu üst atmosferimize çarpacak ve yanacak. Daha küçük parçalar ise soluk kayan yıldızlar oluşturacak. Hatta bazıları da yavaş hareket eden ateş toplarına dönüşecek. Bu, geceyi birkaç saniye boyunca aydınlatacaktır.
Parçalanmakta olan 73P/Schwassmann-Wachmann kuyruklu yıldızı, yeni bir meteor yağmuruna neden olacak. Bunun tipik bir meteor yağmurunun ötesine geçerek olağanüstü bir patlamaya yani meteor fırtınasına neden olma ihtimali var.
Olası meteor yağmurunu Güneybatı ABD, Meksika, Güneydoğu Kanada ve az da olsa ABD’nin geri kalanı izleyecek.