“ABD TikTok şeffaflık raporunu yayınladı”
TikTok’un ilk şeffaflık raporu, bilgi taleplerinin çoğunun Hindistan ve ABD’den geldiğini ortaya koyuyor.
TikTok, ilk şeffaflık raporunu bu hafta yayınladı. Bu raporda, 2019 yılının ilk yarısında Çin’den hiçbir kullanıcı bilgisi talebi almadığını açıkladı. Sürüm, ABD merkezli ve Pekin merkezli ByteDance’in sahip olduğu video uygulamasını yasaklayan ABD Ordusu ve Donanmasının hükümet telefonlarından Çin hükümetine bağlı olmasından korkuyor.
ABD’li milletvekilleri Çin mülkiyetini sorgularken TikTok şeffaflık raporunu yayınladı. Görünüşe göre video uygulaması Çin’den hiçbir kullanıcı bilgisi isteği almadı. Buna karşılık ABD’den ise bol miktarda kullanıcı bilgisi isteği aldı.
Aslında uygulama genellikle Çin’de mevcut değil. Ülkede bunun yerine daha katı, Çin’e özgü içerik yönergelerine sahip Douyin adlı bir uygulama var.
1 Ocak ve 30 Haziran 2019 arasında 143 hesapla ilgili 107 talebin büyük bir kısmı Hindistan‘dan geldi. TikTok ülkeye bunların %47’si hakkında bilgi verdi.
ABD, 255 hesapla ilgili 79 talep izledi. Bu taleplerinin %86’sı hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Ülkelerden üçüncüsü olan Japonya, 39 hesapla bağlantılı 35 talepte bulundu. Şirketin %21’i hakkında bilgi verdi.
TikTok’un Kuzey Amerika Kamu Politikası sorumlusu Eric Ebenstein, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Kolluk kuvvetlerine karşı sorumluluğumuzu, kullanıcılarımızın gizliliğine duyduğumuz saygı ile dengeleyerek, yalnızca yasal olarak geçerli taleplere ve yalnızca gerekli bilgi miktarına yanıt veriyoruz” dedi.
Aynı zamanda Eric Ebenstein, 2019 yılının ikinci yarısına ilişkin raporu, önümüzdeki aylarda takip edeceğine yönelik söz verdi.