“NASA, Satürn’ün uydularından biri olan Titan’ın bir haritasını yayınladı. Bu harita, labirent ve gölleri ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda metan gölleri, ıssız ovalar ve gökdelen boyutundaki kum tepeleri dünyasını gösteriyor”
Titan, Satürn’ün gizemli bir uydusu. Güneş sistemindeki en büyük ikinci uydu olan Titan, kelimenin tam anlamıyla gizemle örtülmüş durumda. Kalın bir puslu metan bulutları tabakası, uydunun yüzeyini gizler. Bu da uydunun önemli jeolojik özelliklerine derinlemesine bakılmasını engeller.
Buna rağmen, bilim insanları bulutların arasından bakmayı başardı. Cassini sondası, Titan üzerinde birçok girişimci çalışmalarda bulundu.
Tekrarlanan ziyaretler sayesinde Cassini’nin, Titan’ın özelliklerini incelemek için oldukça iyi zamanı oldu. Böylece, bu garip, buzlu uydunun ilk küresel jeolojik haritası ortaya çıktı.
NASA’nın Cassini probu puslu metan bulutlarına baktı. Ve metan gölleri, ıssız ovalar ve gökdelen boyutundaki kum tepeleri dünyasını buldu.
Harita, Nature Astronomy’de yayınlandı. Harita, altı temel özelliği veya jeolojik birimler tanımlar: ovalar, kum tepeleri, küçük dağlar, göller, labirent arazileri ve kraterler. Ayrıca, Titan’ın yüzeyine, ortadaki enlemlerin karşısındaki düzlükler hakimdir. Bu, toplam haritalanan alanın yaklaşık %65’ini oluşturur. Aynı zamanda kum tepeleri ekvatorun uzunluğunu kaplarken, kutuplar Titan’ın garip metan göllerine ev sahipliği yapıyor.
Yazarlar, Titan göllerinin çoğunun kuzey kutbunda bulunduğunu, güney kutbunun ise nispeten kuru göründüğünü belirtti. Bu, küresel iklim döngülerinin bir sonucu olabilir. Titan’daki farklı özellikler, iklim, mevsimler ve yükselmeler tarafından kontrol edilen uydunun yüzeyinde etkili olan birkaç işlem olduğunu gösterir.

harita…
NASA, tüm bu konularla ilgili, başlıca jeolojik özellikleri gösteren açıklamalı, eksiksiz bir harita paylaştı.
Arizona Eyalet Üniversitesi’nde gezegen jeoloğu olan ve gezegenin jeolojisti David Williams da konu ile ilgili, “Cassini’nin görevi, Titan’ın metan ve etan gibi hidrokarbonların suyun Dünya üzerindeki rolünü üstlendiği jeolojik olarak aktif bir dünya olduğunu ortaya koydu. Bu hidrokarbonlar yüzeyde yağar, akarsu ve nehirlerde akar, göllerde ve denizlerde birikir ve atmosfere buharlaşır. Oldukça şaşırtıcı bir dünya!” dedi.
Bununla beraber, Titan bir tür tuhaf-dünyaya benziyor denilebilir. Bu durum da bazı beklentileri ortaya çıkarmakta: Titanda hayat olabilir mi? Uydunun olağandışı metan döngüsü nedeniyle, bu hayat ne kadar farklı olur? Metan ile oksijenin yerini alan yaşam Titan’da büyüyor olabilir mi? Bunlar ve benzer sorular, NASA’nın gelecekte cevap vermeyi umduğu sorulardan.