Araştırmacılar kamera konusunda yeni bir buluşa imza attı. Araştırmacıların geliştirdiği yeni kamera oldukça dikkat çekici. Çünkü araştırmacılar, tuz tanesi büyüklüğünde bir kamera geliştirdi. Üstelik bu kamera, belli bir kalite düzeyinde görüntüler elde ediyor.
Tuz tanesi büyüklüğündeki kamerayı Princeton ve Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdi.
Genel olarak tipik nano kameraların elde ettiği görüntüler düşük kalitededir. Ancak araştırma ekibinin geliştirdiği kamera keskin tam renkli görüntüler elde eder. Bu görüntüleri, boyutu 500.000 katı olan geleneksel kameraların görüntüleriyle karşılaştırmak mümkün.
Araştırmacılar bunun yolunu bularak lenssiz teknolojide altı lensli bir optikle karşılaştırılabilir kalitede görüntüler elde ettiler.
Araştırmacılar burada metasurface adındaki bir teknolojiyi kullandı. Metasurface teknolojisi, temel araştırma ve uygulamalar için yeni ışık durumları üretmeye yardımcı olur.
Makine öğrenimi tabanlı algoritmalar, mesajların ışıkla etkileşimlerinden elde edilen verileri hesapladı. Şimdiye kadar tasarlanmış karşılaştırılabilir herhangi bir metasurface kameranın en geniş görüş alanıyla daha yüksek kalitede çıktı görüntüleri elde etti.
Kamerayı nasıl geliştirdiler?
Ayrıca bu tür kameraların bir görüntü üretmeleri için saf lazer ışığı ve diğer laboratuvar koşulları gerekir. Ancak bu cihaz, doğal ışıkla fotoğraf çekme yeteneğine sahiptir. Çünkü cihazın Optik yüzeyi sinyal işleme algoritmaları ile entegre bir halde. Bu durum onu daha pratik hale getiriyor.
Araştırmalar çalışmaları sırasında, teknolojileri ile çektikleri resimleri önceki yöntemlerle karşılaştırdı. Aynı zamanda altı refraktif lensten oluşan bir bileşik optiğe sahip geleneksel bir kamerayla da karşılaştırdılar.
Araştırmacılar, çalışma sürecinin oldukça zor olduğunu ifade ediyor. Çünkü bu şekildeki küçük mikro yapıları isteğe göre tasarlamak ve yapılandırmak zorlu bir süreç. Bu durumun bir nedeni de milyonlarca küçük mikro yapının olmasıdır. Bunları en uygun şekilde tasarlamanın nasıl olacağı da net bir şey değildir.
Ayrıca araştırmacılar bir bilgisayar simülasyonu tasarlayarak Post konfigürasyonlarını anlamak için farklı nano-anten kurulumlarını test ettiler.
Araştırma ekibinin sonraki hedefi teknolojiye daha fazla hesaplama yeteneği eklemek.
Araştırmacılar tuz tanesi büyüklüğündeki kameranın invaziv olmayan tıbbi prosedürlerde ve küçük robotlar için kompakt sensörler olarak kullanılabileceğini belirtiyor. Bundan dolayı araştırmacılar, kameraya nesne algılama ve diğer algılama yeteneklerini de dahil edecekler. Böylece kamerayı tıbbi ve ticari kullanım için uygun hale getirecekler.