Dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı Jetson One, ilk işe gidiş gelişini tamamladı
Uçan otomobiller gerçek mi oluyor? Teknoloji, bu soruya olumlu bir cevap vermenin kapılarını açıyor. İsveçli bir şirket, bu gerçeğe oldukça yaklaşmış gibi. Çünkü İsveç’te Jetson Aero adlı bir şirket, kişisel bir uçan otomobil geliştirdi. Hatta kısa bir süre önce bu otomobille ilk işe gidiş geliş tamamlandı. Böylece dünyada bir ilk daha gerçekleşmiş oldu.
Jetson Aero şirketinin geliştirdiği dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı tamamen elektrikli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu uçan araç tek kişilik olacak şekilde tasarlandı. Bununla birlikte uçan otomobilin yapımında hafif alüminyum ve karbon fiber malzeme kullanıldı.
Ayrıca yaklaşık 20 dakika boyunca havada kalabilen aracın adı ise Jetson One. Aynı zamanda Jetson One 86 kilogram ağırlığında. Uçan aracı kullanacak kişinin maksimum ağırlığı ise 95 kilogram.

Araç 118 beygir gücündeki motoru sayesinde de saatte 101 kilometre hız yapıyor. Tamamen alüminyum uzay gövde şasi tipli aracın motor tipi ise yüksek güç çıkışı elektrikli fırçasız öncü motor.
Şirket aracı geliştirirken yüksek deşarjlı Lityum-İyon pili tercih etti. Ayrıca aracın şarj süresi 1 ila 2 saat arasında değişiyor.
Uçan otomobil için siparişler devam edecek
Hava trafiğine yeni bir soluk getirmesi beklenen Jetson One, 21 Mayıs’ta ilk işe gidiş gelişini tamamladı. İsveçli Jetson firmasının kurucu ortağı Tomasz Patan, Jetson ONE aracını İtalya’daki evinden 4,8 km uzaklıktaki Toskana’daki bir şirket binasına götürdü. Bu olay dünyada bir ilk olmasıyla dikkat çekiyor.

Jetson Aero, Jetson One aracını 22 bin dolarlık ön ödemeyle satışa çıkardı. Uçan otomobilin toplam satış fiyatı ise 92 bin dolar. Jetson Aero, 92 bin dolar fiyatla 400’den fazla ön sipariş aldığını ifade ediyor. Beklentilere göre ilk teslimatlar ise gelecek yıl başlayacak. Bununla birlikte Jetson Aero gelecek yıllar için de sipariş almaya devam ediyor.
Diğer yandan Jetson One, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ultra hafif bir uçak olarak sınıflandırılıyor. Bu, aracı Amerika Birleşik Devletleri’nde çalıştırmak için pilot lisansı gerekmediği anlamına geliyor. Buna göre, bir gaz kolu, bir joystick ve bir pedal ile uçağın uçması sağlanıyor. Araçta yer alan bir yerleşik bilgisayar da uçuş sırasında sabit kalmayı sağlıyor. Aynı zamanda yerdeki engelleri izliyor.