“NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ölmek üzere olan bir yıldızın görüntüsünü elde etti. Görüntüdeki yıldızın adı CW Leonis. Bir karbon yıldızı olan CW Leonis bu görüntüde etrafında kırmızı örümcek ağları oluşmuş gibi duruyor. Bu, oldukça ürkütücü!”
NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ve ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) ortak projesi, devasa uzay teleskobu Hubble Uzay Teleskobu çalıştığı günden bu yana pek çok çalışma gerçekleştirdi. Son olarak Hubble, ölmekte olan bir yıldızın görüntüsünü elde etti.
Bir yıldızın ölmesi yıldızın hidrojeninin tükenmeye başlamasıyla başlar. Hidrojen tükenmeye başladığında çekirdeği saran ince katman içinde hidrojen yanması meydana gelir. Bu durum hidrojenin daha da azalmasına neden olur. Hidrojenin gittikçe azalması yıldızın yoğunluğunu artırır. En sonunda kütle çekim kuvveti, yıldızın gaz basıncından üstün gelir. Bunun sonucunda yıldızda parçalanma başlar. Ardından yıldızın yanma süreci hızlanır. Basıncın artması nedeniyle yıldızın dış katmanında yüksek bir genleşme meydana gelir. Böylece yıldız, kırmızı veya turuncu renklerde deve dönüşür.
CW Leonis nasıl keşfedildi?
Hubble Uzay Teleskobu işte böyle bir yıldızın görüntüsünü yakaladı. Ölmekte olan yıldız CW Leonis adını alıyor. CW Leonis veya IRC +10216, kalın bir toz zarfına gömülü bir karbon yıldızıdır. Yıldızın keşfi 1969 yılına dayanmaktadır. İlk olarak Eric Becklin liderliğindeki gökbilimci ekibi tarafından keşfedildi. Yıldızın keşfine Mount Wilson Gözlemevi’ndeki 62 inç Caltech Kızılötesi Teleskopu ile yapılan kızılötesi gözlemler imzasını attı. CW Leonis Aslan takımyıldızının sınırları içindedir. Yıldızın rengi karbon kırmızısıdır.
CW Leonis, Dünya’dan yaklaşık 400 ışıkyılı uzaklıkta yer alır. Bu mesafe onu en yakın karbon yıldızımız yapıyor. Bu yıldızın ölüm anındaki görüntüsünü NASA, hipnotize edici bir girdaba ve dev bir uzay örümcek ağına benzetti. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise bu örümcek ağlarına benzeyen şeklin ölmekte olan yıldızı etrafında oluşan tozlu karbon bulutları olduğunu söylüyor.
Gökbilimciler karbon yıldızının kısa bir zaman dilimindeki parlaklıktaki kaymalarının nedenini hala araştırıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu konuyla ilgili olarak, “Gökbilimciler, CW Leonis’i örten tozdaki boşlukların, yıldız ışığı huzmelerinin, bulutlu bir gökyüzündeki ışıldak fenerleri gibi tozu delip geçmesine ve tozu aydınlatmasına izin verebileceğini tahmin ediyor.” ifadelerini kullandı.