“Beton, insanları uzayda, aşırı sıcaklığa ve radyasyona karşı diğer malzemelere göre daha iyi koruyabilir”
“Uluslararası Uzay İstasyonu’nda, çimentonun uzayda nasıl tepki vereceği üzerine deney yapılıyor”
Uzay, insanların ilgisini ve merakını devamlı olarak çekmekte. Öyle ki uzay hakkında tasarlanan bir sürü plan ve projenin gelecekte hayata geçirilmesi bekleniyor. Günümüzde yapılan ve ileride yapılacak olan tüm araştırmalar da bu durumu kolay hale getirmek üzere yürütülmekte.
Gelecekte insanlar uzayı ziyaret ettiklerinde veya orada yaşadıklarında çalışmak ve orada kalmak için bazı yerlere ihtiyaç duyacak. Bu yerler de beton gibi dayanıklı olan bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda, geçtiğimiz haftalarda, NASA, astronotların mikro yerçekiminin etkilerini inceleyen bir projenin parçası olarak, ilk defa, uzayda çimento yaptığını açıkladı.
Bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırma, betonun uzayda kullanılabilecek iyi bir malzeme olabileceğini, bunun sebebinin de betonun güçlü olması ve aşırı sıcaklıklar ile radyasyona karşı birçok malzemeye göre daha iyi koruma sağlayabileceğini açıkladı.
Önemli bir malzeme
Hatta betonun uzayda bulunan bazı malzemelerle yapılabileceği, bu sayede inşaat malzemelerinin aya veya Mars’a getirmek zorunluluğu olmayacağından maliyetlerin düşeceği de belirtildi.
Yerçekimindeki değişikliklerin somut yapım sürecine nasıl etki edeceği üzerinde, bilim insanları araştırmalarını sürdürmekte. Cevaplamayı istedikleri sorulardan biri betonun uzayda nasıl sertleşeceği ve mikro yapının ne olacağıdır.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan bir araştırmayla, sürecin ve potansiyel farkların daha iyi anlaşılması amacıyla uzayda beton hazırlamak için nasıl çimento katılacağına bakıldı.
Mikro Yerçekimi Çimento Katılaşma Araştırması adında bir proje, mikro yerçekiminde çimento katılaştırmasının benzeri olmayan mikro yapılara yol açıp açmayacağını incelemiştir. Ayrıca araştırma, yeryüzüne karşı uzayda işlenmiş çimento örneklerini karşılaştırmak için bir temel sağlamıştır.
Araştırmacılar, uzay istasyonunda işlenen numunelerin, Dünya’dan alınan numunelere kıyasla çimento mikro yapısında önemli değişiklikler gösterdiğini buldular. Aralarındaki en büyük farklılıklardan birisi, daha fazla açık alan bulunmasıydı. Bu durum, malzemenin gücünü etkileyebilir, fakat bilim insanlarının, uzayda yapılan çimentoların gücünü ölçmeye devam etmeleri gerekmekte.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden sorumlu araştırmacılardan Aleksandra Radlinska, “Dünya üzerinde beton çok uzun süredir kullanılsa da, hidrasyon (sıvı desteği) sürecinin tüm yönlerini anlamamız gerekmiyor.
Artık Dünya ve uzay tabanlı sistemler arasında bazı farklılıklar olduğunu biliyoruz ve bu farklılıkları, hangilerinin yararlı olduğunu, hangilerinin bu malzemeyi uzayda kullanmaya zarar verdiğini görmek için inceleyebiliriz” dedi.
Uzay İstasyonu’nun mikro yerçekimi ortamı, Ay ve Mars’taki yerçekimi seviyelerini simüle etmeye yardımcı olarak çimentonun burada nasıl oluşabileceğine göz atma imkânı verir. Bilim insanları şu anda, çeşitli yerçekimi seviyelerinde işlenmiş, benzetilmiş ay parçacıklarını içeren çimento örneklerini değerlendirmektedir.
Betonun uzayda sertleşebildiğini ve gelişebildiğini bulmak, araştırmacılara, doğal malzemeler kullanarak, ayda potansiyel yapılar inşa etmek için atılmış daha büyük bir adım olarak görülüyor. Radlinska, “Bunun yapılabileceği hipotezini doğruladık“ dedi.