Xiaomi sonraki akıllı telefonlarında geliştirilmiş lityum iyon piller kullanacak
Çinli elektronik şirketi Xiaomi, gelecekteki akıllı telefonlarda kullanılacak geliştirilmiş lityum iyon piller üzerinde çalışıyor. Xiaomi, pillerin fiziksel boyutunu sabit tutup enerji yoğunluğunu artırmayı hedefliyor. Böylece şirket, aynı hacimde %10 daha fazla kapasiteye sahip bir pil yapacak.
Yıllar geçtikçe lityum iyon pil teknolojisi daha iyi hale geliyor. Hatta silikon katkılı anotlar, bu gelişimin bir sonraki sınırı oldu ve ilerleme devam etti.
Xiaomi ve başka bazı şirketler, pil üreticileriyle birlikte çalışarak fiziksel boyutu aynı tutarken enerji yoğunluğunu artırmak istiyor.
Lityum iyon pilleri, 1991 yılında John B. Goodnogh yönetimindeki çalışma grubu Sony buldu. Böylece bu piller, ilk kez ticari kullanıma sunuldu. Bir araştırmaya göre, o zamandan beri lityum iyon pillerin fiyatları bu yılın başlarında %97’den fazla düştü. Bu düşüş, mobil ve elektrikli otomobil endüstrileri için oldukça olumlu bir gelişme oldu. Ayrıca konutlar için güneş enerjisi sistemlerine daha pratik ve uygun fiyatlı olduğundan katkı sağladı.
Aynı dönemde lityum iyon hücrelerin enerji yoğunluğu üç kattan fazla arttı. Ancak iyileşme oranı bu duruma kıyasla daha yavaş ilerledi. Bu oran şimdilerde yılda %5 dolaylarında seyrediyor.
Telefon üreticilerine gelecek olursak şirketler, telefonları prizden daha uzun süreli uzak tutmanın yollarını aradılar. Bunun için büyük telefonlar tasarlayarak daha büyük pilleri birleştirdiler.
Xiaomi ne yapacak?
Diğer yandan pil üreticileri ise lityum iyon pillerin anotuna giderek daha fazla silikon eklemeye başladı. Bu, enerji yoğunluğunu artıran bir uygulama oldu. Ancak bu işlem, pil hücresi tasarımının en son aşamasının maliyetini ve karmaşıklığını artırır. Bundan dolayı pil üreticileri, silikon katkı miktarını %10’un üzerine çıkarmakta pek istekli değiller.
Buna rağmen Xiaomi, yeni bir pil teknolojisi üzerinde çalışıyor. Böylece şirketin yeni telefonları %10’a kadar daha yüksek kapasiteye sahip olacak. Çinli şirket bu amaçla tipik olarak kullanılandan üç kat daha yüksek silikon dopingi kullanıyor.
Ancak silikon katkılı anotlar şarj sırasında genleşme ve deşarj sırasında büzülme eğilimindedir. Bundan dolayı Çinli şirket yeni pilinde, ‘Yakıt Göstergesi’ adı verilen bir çip ve iyileştirilmiş ambalaj kullanacak. Şirket böylece pilin güvenli çalışmayı sağlamasını amaçlıyor.
Xiaomi, yeni hücre tasarımıyla pil ömrünün 100 dakika artacağını belirtiyor. Ancak bu telefondaki başka faktörlere de bağlı olacak. Bu faktörler arasında mobil yonga seti, standart veya yüksek yenileme hızına sahip ekran seçimi gibi unsurlar var. Diğer yandan bu yeni pilin şirketin HyperCharge teknolojisiyle uyumlu olup olmayacağı belli değil.
Çinli şirket, 2022 yılının ikinci yarısında yeni pil için seri üretimi başlatacak. Beklentilere göre bu pil, 2023’ün başlarında yeni cihazlarda piyasadaki yerini alacak.