“Bilim insanları at kılından yapay gergedan boynuzu geliştirmenin bir yolunu buldu. Buradaki amaç, soyları tükenmekte olan gergedanların, boynuzları için avlanmasının önüne geçmek”
Nesli tükenmekte olan gergedanı kurtarmak için at kılıyla sahte gergedan boynuzu oluşturuldu. Şangay, Oxford Üniversitesi ve Çin’deki Fudan Üniversitesi’nden bilim insanları, kara borsaları besleyen kaçak avcılığı azaltmak için potansiyel olarak kullanılabilecek yapay bir gergedan boynuzu yapmanın bir yolunu geliştirdi.
Araştırmacılar yapay boynuzu “kafa karıştırıcı şekilde gerçek gergedan boynuzuna benzer” şeklinde tanımladı.
Scientific Reports dergisinde, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makalede, bilim insanları bir bildiri yayınladı: “Akrabaya yakın olan atın kuyruk tüylerini bir araya topladık ve onları gerçek boynuzun kollajen bileşenini taklit etmek için ısmarlama bir yenilenmiş ipek matrisi ile yapıştırdık.”
Burada yer alan yöntemlerin, sonunda vahşi gergedan popülasyonunu azaltan bir piyasa karşısında, güvenilir sahte ürünler oluşturmak için bir plan sağlayacağı düşünülüyor.
Gergedan boynuzu için sınırsız talep, birçok piyasa için söz konusu olan bir durum. Bu, vahşi ortamda kalan az sayıdaki popülasyon için tahrip edici bir etkiyle avlamaya devam edilmesine neden oluyor. Bu çalışma, gerçek gergedan boynuzlarına olan talebi, pazarın içine sızmak için kullanılabilecek çok daha ucuz bir kopyaya yol göstererek, kafa karıştırmanın bir yolunu sunmayı ve böylece umudunu azaltmayı amaçlamaktadır.
At kılı çok iyi bir sonuç verir çünkü gergedanın esas olarak kemikten yapılmış tipik bir boynuzu yoktur. Aslında esas olarak saçta bulunan aynı protein olan keratinden oluşuyor. Araştırmacılar, sahte boynuzlarının gerçeğe benzemek için şekillenebileceğini ve cilalanabileceğini söyledi. Bunu yapması da ekonomiktir.
Ayrıca bu çalışmanın yazarları hem yapı hem de kimyasal bileşimde çok benzer olmasına rağmen, makul kopyaların üretilmesinin basit olması gerektiğine inanmaktadır.
tartışmalar…
Fudan Üniversitesi Makromoleküler Bilim Bölümünden ortak yazar Ruixin Mi, şunları söyledi: “Çalışmamız, malzeme biliminin biyoloji ve korumada temel konulara katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Gergedan boynuzunun temel yapısı oldukça gelişmiş ve sert bir elyaf takviyeli biyo-kompozittir. Ve onu kopyalamaya yönelik girişimlerimizin yalnızca gergedan boynuzu ticaretini baltalamakla kalmayacağını, aynı zamanda yeni bir biyo-ilham kaynağı olarak kullanabileceğini umuyoruz.”
Araştırmacılar, sahte boynuzun fiyatları düşürmek ve kaçak avcılığı önlemek için kullanılabileceğini öne sürüyor. Ancak bunun uygulamaya konmasının iyi bir fikir olup olmadığına dikkat çekmiyor.
Sentetik boynuz oluşturma ve satma kavramı etrafında tartışmalar mevcut. Koruma grupları, Uluslararası Rhino Vakfı (IRF) ve Rhino International’ı Kurtar, 2015 yılında gerçek boynuz talebini artıracağı ve daha fazla avlanmaya yol açabileceği endişesiyle ürünün üretimine, pazarlanmasına ve satılmasına karşı olduğunu açıkladı.