Araştırmacıların tasarladığı yengeç robotlar, birçok alanda yardımcı olacak
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmacılar, ilginç bir robot tasarladı. Bu robot, özellikle şekliyle dikkatleri üzerine çekiyor. ABD’deki Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, yengeç şeklinde küçük robot tasarladı.
Araştırmacılar geçtiğimiz günlerde dikkat çekici robotun prototipini tanıttı. Araştırma ekibinin tasarladığı robot ayrıca özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yengeç şeklindeki küçük robot, koşuyor ve zıplıyor.
Ekip, bu yönüyle robotu en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robot şeklinde tanımlıyor. Araştırmacılar ayrıca bu özelliklerde bir robotun şimdiye kadar yapılmadığını ifade ediyor.
Diğer yandan robot şekli ve boyutu itibariyle oldukça sevimli. Ancak robot bazı özellikleri sayesinde bundan ileriye gidiyor.

Yengeç şeklindeki küçük robot, dar ve ulaşma zor alanlara ulaşabiliyor. Bununla beraber bir milimetreden daha küçük robot gövdesinin çalışması için kablolar ve elektrik gerekmiyor.
Tüm bu özellikler, küçük robotun ameliyatlara yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çünkü yengeç şeklindeki robot insan vücudunda dolaşabilir. Bunlar, robotun ameliyatlarda ve tıbbi durumlarda yardımcı olarak yer alma potansiyelinin olmasını sağlıyor.
Northwestern Üniversitesi’nde malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü olan John A. Rogers, bu konuda bir açıklama yaptı. Rogers açıklamasında, “Mikro robotları, endüstrideki küçük yapıları veya makineleri onaracak veya bir araya getirecek ajanlar olarak veya tıkanmış arterleri temizlemek, iç kanamayı durdurmak veya kanserli tümörleri ortadan kaldırmak için cerrahi asistanlar olarak hayal edin.” ifadelerini kullandı.
Küçük, hızlı ve kolay…
Diğer yandan Rogers ve ekibi, yengeç şeklindeki robota benzer böcekler ve solucanlar şeklinde de uzaktan kumandalı robotlar yaptı. Rogers’in ifade ettiğine göre uyguladıkları montaj teknikleri ve malzemelerle her boyutta veya 3 boyutlu şekilde yürüyen robotlar yapmaları mümkün.

Bu, araştırma ekibinin hayvanlardan ilham alarak tasarladıkları robotların başarısını gösteriyor. Bununla beraber bu başarı robotların elektriksiz hareket etmelerinde de karşımıza çıkıyor.
Araştırmacılar bu robotları özel alaşımla ürettiler. Robotun yapımında elastik ve şekil hafızalı alaşım adındaki bir malzeme kullandılar. Alaşımı ısıttıklarında daha önce belirledikleri bir şekle dönüştü. Bu hatırlanan şekildir. Soğuttuklarında ise şekil orijinal, deforme olmuş haline geldi.
Ayrıca araştırmacılar robotun vücudunun çok hassas bölümlerinde alaşımın sıcaklığını ayarlıyor. Bunu özel bir lazer ışını kullanarak yaparlar. Bu, bölümün art arta hatırlanan şekilden deforme olmuş şekle gitmesini sağlar. Böylece örneğin robot sağdan sola hareket eder.
Ekibin yararlandığı teknoloji ayrıca robotun hareketlerine çeşitlilik getiriyor. Aynı zamanda hızlı yürümelerine imkân tanıyor.
Bununla beraber robotun soğuma hızı çok hızlıdır. Bunun nedeni robotların çok küçük olmalarıdır. Robotun boyutu, onların daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Bundan dolayı robotların boyutlarını küçültmek oldukça önemli bir hale geliyor.