NASA sonunda James Webb Uzay Teleskobunu uzaya gönderdi. James Webb Uzay Teleskobu, evrene yönelik gözlemlerini yapmak üzere uzaya başarıyla fırlatıldı.
NASA, teleskobun fırlatma tarihini daha önce birkaç defa değiştirdi. Ancak gecikmelerin ardından nihayet uzay teleskobu saatler önce fırlatıldı.
James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın bir projesidir. Ancak teleskobu fırlatma görevi Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Kanada Uzay Ajansı’na (CSA) aittir. ESA bu fırlatma için Ariane-5 roketini kullanmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde James Webb Uzay Teleskobu fırlatma roketinin üzerine yerleştirilmişti. James Webb, bir vinç tarafından kaldırılarak Ariane-5 roketinin üzerine yerleştirildi. Ayrıca mühendisler yerleştirme sırasında kılavuz lazerler kullanmıştı.
Uzay teleskobu, tüm işlemler ve testler başarıyla tamamlandıktan sonra Avrupa Uzay Ajansı’nın Güney Amerika’daki üssünden fırlatıldı.
Havalanma aşaması ekibin tam olarak beklediği şekilde gerçekleşti. Ayrıca ekip uzay aracının nominal yörüngesini ve performansını sürekli olarak tekrarladı.
Bundan yaklaşık yarım saat sonra ise James Webb’in güneş dizisi kusursuz bir şekilde yerleştirildi. Ardından teleskop şarj olmaya başladı.
James Webb ile daha ileriye adım atıyoruz

Uzay teleskobu önümüzdeki 6 ay boyunca Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzaklıkta yolculuk yapacak. Ardından ikinci Lagrange noktasında güneşin etrafında dönmeye başlayacak. Bu, görev için oldukça önemli bir aşama. Çünkü bu olduğunda James Webb, elde ettiği görüntüleri Dünya’ya geri göndermeye başlayacak.
Yeni nesil uzay teleskobunun gönderdiği fotoğraflar, evrenin tamamen yeni bir hikayesini oluşturacak. Çünkü bu fotoğraflar sadece galaksiler arası fotoğraflar olmayacak. Bu, 1990 yılında uzaya fırlatılan Hubble uzay teleskobundan daha ileri atılmış bir adımın göstergesi olacak.
Ayrıca James Webb Uzay Teleskobu, sadece uzayın gizli yerlerini keşfetmeyecek. Bununla beraber Big Bang’den sonra oluşan en eski nesneleri de görüntüleyecek. Böylece Big Bang’den hemen sonra meydana gelen olayların doğru bir şekilde kanıtlanıp kanıtlanmadığını ortaya çıkaracak.
Aynı zamanda uzay teleskobu taşıdığı araç ve gereçler sayesinde evrendeki çok eski yıldızları gözlemlemeye çalışacak. Ayrıca evrenimizin kökenlerinin gizemlerini araştırıp yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin oluşumu hakkında bilgi edinmek için incelemeler yapacak.
Diğer yandan 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olan teleskobun 10 milyar dolarlık maliyeti oldu. James Webb bu maliyetiyle şimdiye kadar tasarlanmış en pahalı uzay bilimi çalışması olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca yeni nesil uzay teleskobu, Hubble Uzay Teleskobunun halefi olarak görülüyor.