“Bilim İnsanları, Jüpiter’in kütlesinin altı katına sahip olan, sıra dışı yeni bir ötegezegen keşfetti. Coconuts-2b adındaki gezegen düşük kütleli bir cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor”
Birçok insan gece gökyüzüne baktığında yıldızları gördüğünde uzayın genişliğine hayret etmiştir. Öyle anlarda aklınıza yeni bir gezegen daha gelsin. Coconuts-2b adında bir gezegen olduğunu hatırlayın.
Yapılan çalışmalar neticesinde, uzayda yeni bir gezegen keşfedildi. Bu gezegen, Güneş Sistemi’nin dışında yer alan gezegenlerden biri. Yani ötegezegen olarak adlandırılan gezegen sınıfında yer alıyor.
Araştırmacılar şimdiye kadar 4.000’den fazla ötegezegen tespit etti. Bunların arasına geçtiğimiz günlerde Coconuts-2b de dahil oldu.
Jüpiter’in 6 katı
Bu ötegezegen, Jüpiter’in altı katı kadar kütleye sahip. Bu yönüyle devasa sayılabilecek gezegen Dünya’ya sadece 35 ışık yılı uzaklıkta. Coconuts-2b bu yönüyle de şimdiye kadar keşfi yapılan gezegenler arasında Dünya’ya en yakın gezegen sayılıyor.
Hassas bir teleskopla kızıl ötesi olarak doğrudan görüntülenebilen gezegenin keşfi, Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Zhoujian Zhang tarafından gerçekleşti.
Coconuts-2b, Coconuts-2 yıldız sisteminden bir gezegendir. Bu gezegen ilk olarak 2011 yılında görüldü. Ancak bunun yıldızı olmadan kendi başına olduğu düşünüldü. Ortaya konan yeni çalışmalarla aslında gezegenin yıldızının yörüngesinde olduğu açıklığa kavuştu. Buna göre gezegen düşük kütleli, kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Bu da Dünya’nın güneş etrafındaki yörüngesinden 6.000 kat daha uzaktaki bir konumu gösteriyor.
Coconuts-2b keşfine neticesinde ortaya çıkan görüşler, Dünya’dan alışkın olduğumuz bazı şeylerin biraz ötesinde. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, ötegezegenle ilgili olarak “Gece ve gündüz temelde aynı görünecek, ev sahibi yıldız karanlık gökyüzünde parlak kırmızı bir yıldız olarak görünecek” açıklamasında bulundu.
Bu şekilde gerçekleşen her yeni keşif uzaya yönelik henüz bilinmeyen yeni gerçeklere doğru atılan adımlar olarak görülebilir. Elde edilen her yeni veri, bir başka analiz için de kullanılabilecek veriyi bilim insanlarına sunuyor diyebiliriz. Örneğin, Coconuts-2b, Jüpiter ve Satürn gibi gaz devlerinin tarihi hakkında daha fazla bilgiyi elde edebileceğimiz oldukça büyük bir ötegezegen olarak karşımıza çıktı.
Bununla beraber Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri inceleyip araştırmak, kendi güneş sistemimizin tarihi seyri konusunda da bilgilenilmesine yardımcı olabilecek birçok kolaylığı beraberinde getirecektir. Zhoujian Zhang bununla ilgili olarak, “Coconuts-2b, genç bir gaz devi gezegenin atmosferini ve bileşimini incelemek için harika bir laboratuvar olacak” ifadelerini kullandı.
Görünen o ki bilim insanları için araştırmalar hiç bitmeyecek.