Görünümü gece lambasına benzeyen cihaz, bir biyoreaktörün içindeki bitki hücrelerini kullanarak besin içeriklerini yetiştiriyor. Findalliyalı araştırmacıların icat ettiği cihazın adı “CellPod”. Bu sistem, tohum kültüründen bitki hücre malzemesi yetiştirmek üzere çalışıyor. Böylece, mutfak tezgâhlarında bulunan bir sera işlevi de görüyor. Çünkü proteinleri, lifleri vs. üretebildiği için seranın sağlayacağı yararları sunuyor.
Ayrıca kullanılacak bitki hücresini elde etmek için bitkinin bütününü yetiştirmenin gerekli olmadığı da araştırmacılar tarafından ifade ediliyor. Tarımın ve bahçeciliğin gerektirdiği yollarla bütün bir bitkiyi yetiştirmek yerine, CellPod farklılaşmamış bitki hücrelerini yetiştirerek bunları işliyor. Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi (VTT) bu yola “hücre çiftliği” adını vermiş. Bu yolla cihaz, haftada bir kez toplanmaya yetecek kadar malzeme üretiyor. Bu sayede CellPod bitkilerdeki yararlı kısımları yetiştirme imkânını sunuyor. Böylece bütün olarak bir bitkiyi elde etmek amacıyla gerçekleştirilecek işlemlerle uğraşmak yerine sağlıklı bileşenler üretilerek uğraş gerektiren işlemlerin varlığı ortadan kaldırılabiliyor. Ekip üyelerinin anlatımına göre; “Üretilen hücreler bütün bitkinin genetik potansiyelinin hepsini içeriyor. Bu yüzden aynı sağlıklı bileşenleri üretebilme yetisini taşıyorlar.”

Bundan önce yine, Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi’nden (VTT) araştırmacı Lauri Reuter’in açıklamasına göre “gıda üretiminde yeni yolların geliştirilmesi gerekli oluyor, çünkü şehirleşme ve tarımın geldiği noktada insanlara ve üreticilere yeni yükler yüklenmiş durumda. Bu yüzden geliştirilen yeni yollardan biri de ‘CellPod’. Bu cihaz, insanlara kendi yiyeceklerini üretme imkânını sunabilir, üstelik bunun kendi evlerinde olacak olması oldukça heyecan verici bir yol. Bu olayın yakın bir gelecekte yaşanması ihtimali de oldukça heyecan veren bir durum olarak karşılanıyor.”
Henüz yolun başında mıyız?
Ancak şöyle bir durum söz konusu: tat üzerinde çalışılması gerekli. Araştırmacılar başladıkları günden gelinen noktaya kadar farklı çeşitlerdeki meyve hücrelerini yetiştirmede başarılı olmuşlar. Ama buldukları tatlarda eksiklik olduğunu belirtiyorlar. Orijinal meyvenin sahip olduğu, meyveye has olan tada henüz ulaşılmış değil. CellPod ile yapılan yiyecekler orijinal tattan daha geride olan bir tada sahip olduğu için bu konudaki araştırma ve çalışmalar devam ediyor hâlihazırda. Yani dalından koparılmış bir meyve havasını vermiyor henüz CellPod yiyecekleri.