Araştırmaya göre, mercan resifleri yunusların cilt bakımları için oldukça önemli
Karada olduğu gibi deniz altında da cilt bakımı yapan canlılar var. Bir araştırmaya göre bazı yunuslar, ciltleri için mercan resiflerini kullanıyor.
Araştırmacılar, bazı yunusların hareketlerini inceledi. Bu yunusların neden mercan resiflerine sürtündüklerini araştırdı. Bu davranış, yunusların cilt bakım yöntemlerinden biri olabilir. Ayrıca mercan resifleri, cilt hastalıklarını tedavi ediyor olabilir.
Araştırmada söz konusu olan türler, Hint-Pasifik şişe burunlu yunuslar olarak karşımıza çıkıyor. Bilimsel adı Tursiops aduncus olan Hint-Pasifik şişe burunlu yunuslar, Hindistan, kuzey Avustralya, Güney Çin, Kızıldeniz ve Afrika’nın doğu kıyılarında yaşarlar. Araştırmacılar, işte bu yunusların neden bazı mercanlara sürtündüğünü araştırdı.

İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden yaban hayatı biyoloğu Angela Ziltener, bu hareketleri inceledi. Angela Ziltener’in izlediği yunuslar, Kızıldeniz’in kuzeyinde Mısır yakınlarındaki bir alanda belirli mercanlara sürtünüyorlardı.
Şunu hemen belirtelim, Ziltener’in ilk gözlemleri on üç yıl öncesine kadar gidiyor. Öte yandan Ziltener, bu hafta içerisinde iScence dergisinde yer alan bir araştırmanın baş yazarı. Bu araştırmada yunus davranışları ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Angela Ziltener, araştırmada yunuslarla ilgili gözlemlerine yer vermiştir. Ayrıca araştırmada bunu, yunusların kullandıkları belli mercanların özelliklerine yönelik bir araştırmayla birleştirmiştir.
Mercan resiflerinde neler buldular?
Ziltener ayrıca dalış yaparak hayvanların kasten temas ettiği mercanlardan örnekler aldı.

Araştırma ekibi, mercanların salgılamış olduğu mukusta ve yunusların temas ettiği deniz süngerinde bazı şeyler buldu. Ekip bunlarda, antibakteriyel, antioksidan, hormonal ve toksik aktivitelere sahip 17 aktif metabolit olduğunu keşfetti.
Zürih Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, bu biyoaktif bileşiklerin keşfiyle araştırma ekibi, mercanların ve süngerlerin mukusunun yunus derisine iyi geldiğini düşünüyor. Araştırmacılara göre keşfettikleri şeyler, yunus derisinin mikrobiyomunu düzenliyor. Aynı zamanda enfeksiyonları tedavisine yardımcı oluyor.
Bununla beraber araştırmacılar, çalışmalarına devam etmek istiyor. Çünkü bu konudaki bilgilerini arttırmayı amaçlıyorlar. Özellikle yunusların hangi mercanları ne tür rahatsızlıkları için seçtiklerini öğrenmek istiyorlar. Ayrıca hangi mercanları vücutlarının neresi için kullandıklarını da merak ediyorlar. Bundan dolayı ekip, çalışmalarına ve araştırmalarına devam etmek istiyor.
Öte yandan resifler, diğer deniz canlılarında olduğu gibi yunuslarda da önemli bir yaşam alanı. Ziltener’in tanımlamasına göre resifler, bir yandan yatak odasıyken diğer yandan oyun alanı. Gözlemlere göre de yunuslar, uykularının arasında mercanlara sürtünüyorlar. Ziltener bununla ilgili olarak, “Neredeyse duş alıyorlar, uyumadan veya gün için kalkmadan önce kendilerini temizliyorlar.” ifadelerini kullandı.